Maalikunsti bakalaureuse- ja magistritööde kaitsmine kolmapäeval, 4. juunil!

Maalikunsti_kaitsmiste plakat_2014 (1)4. juunil kell 11.00 algavad Tartu Kunstimuuseumis Tartu Ülikooli maalikunsti eriala bakalaureuse- ja magistritööde kaitsmised, mis jätkuvad Tartu Kunstimajas kell 12.00

Tartu Kunstimuuseumis eksponeeritakse 4. juuni-8. juuni magistriüliõpilaste sateliitprojekti “Lõpupidu” (Edgar Tedresaar, Olivi Parmasto, Marie Kõljalg, Ahto Eller, Joonas Vangonen, Jaan Elken)
Lõputööde näitused Tartu Kunstimajas on avatud 4.juunist kuni 29. juunini.

Maalikunsti magistri- ja bakalaureusetööd 2014
Tartu Kunstimaja:

Olivia Parmasto, MA (1988) animatsioon “ID” on katse ühendada maalikunsti vahendeid digitaalmeediaga, kus igal näitusekülastajal on võimalus uusmeedia vahendusel kiigata nö pildi taha. Võimalus kõigile kelle jaoks lihtsalt maalikunst “liiga lihtne” lahendus on, teisalt ehk ka katse analüüsida nüüdisinimese komplitseeritud tajumehhanismi, kui informatsiooni vastuvõtmine, selekteerimine ja analüüsimine toimub eri meediumite vahendusel, mitmel tasandil paralleelselt.
Samal lainealal jätkab Robert Nutt, BA (1989), kelle “Solve et coagula” uurib autori kogemusi mõistetega “Eesti”, “Rumeenia” ja “Istanbul” seostuvalt. Viibinud Erasmuse üliõpilasvahetuse kaudu aasta Istanbulis, Marmara Ülikoolis on Nutt kaasanud sealsed digitaalmeedia õpingud eelneva maalikogemusega Tartu Ülikoolist. Tulemus väärib näitusekülastaja heathtlikku huvi.
Edgar Tedresaar, MA (1984) ja Ahto Eller,MA (1984) näituseprojektid on piiritletud maalimeediumiga, Tedresaare “21 naist, kellega ma ei ole maganud” keskendub maalimeediumi traditsioone hoidvamale suunale (kruntimine, pintsliilöök, koloriit jne.), kollasele meediale iseloomulikule pealkirjale vaatamata on tegemist uurimusliku maaliprojektiga, kus otsitakse seda ühte ja ainumat. Elleri robustsevõitu laamendamine ülesvõetud parketi kallal on läbi viidud stiilselt, maskuliinselt ja jõuliste vahenditega.

Tartu Kunstimaja monumentaalgalerii:

Aleksandra Milenina, BA (1992) viiest maalist koosnev transavangardne “Metsa vaimud” ühendab müütilist ainest natuuristuudiumist õpitud loodusmaali kogemusega. Komplekt hiilgab oma komplitseeritud kolorismiprobleemi püstitusega ja suurepärase möödavaatamisega nüüdismaalikunsti kummitavast “identiteedikriisist”.
Helen Bunder, BA ( 1991) on oma “Viies kuvandis” ühitanud aktimaalija kogemuse popkunstiliku peeglite integreerimisega maalitud lõuendipindadega. Tulemus on naerutoas kogetule sarnane ahhaa-elamus.

Tartu Kunstimaja väike galerii:

Galeriis ekspneerivad oma linnmaastikke Liisimari Randjärv, BA (1990) ja Kaja Karlson, BA (1991). ”Linna rütmid. Saigon, Vietnam” on inspireeritud autori isiklikest kogemustest oma uue kodulinnaga Vietnamis, K.Karlson omakorda sünteesib oma elamiskogemust Tartus, mis aastatel 2010-2014 tema ajutiseks kodulinnaks oli. Mõlema käeskirjas on tunda toetumist modernistlikule kunstipärandile, nõtkeid ja argumenteerituid lahendusi/valikuid koloriidi osas, võimet ainest üldistada.

Bakalaureusetööde juhendajad: Rauno Thomas Moss, Jaan Elken, Anne Parmasto
Magistritööde juhendajad: Rauno Thomas Moss, Jaan Elken, Veiko Klemmer

Näituste pressitekstid/kujundus, lisainfo: Jaan Elken, tel 5540544

jaan.elken@ut.ee
ene.paldre@ut.ee

 

Meediakajastus:
Krista Piirimäe “Harjumuspärased ja harjumatud maalid” Tartu Postimees 28.06. 2014
Peeter Talvistu “Vaikne kesktee” Sirp 19.06. 2014

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.