Liisi Eelmaa, Minna Hint, Lilli-Krõõt Repnau “Pilguheit / Glimpse” / 07.04. – 30.04. 2016 / suur saal

Pilguheit_Glimpse

Tartu Kunstimajas leiab aset Liisi Eelmaa, Minna Hindi ja Lilli-Krõõt Repnau ühisnäitus, mis pakub näitusekülastajale võimaluse vabalt triivida läbi eri mälupiltide kihistuste.

Pilguheit vaatab tagasi, mõtestades lahti, tunnetades kunstnike jaoks olulisi hetki, pöördepunkte, seisundeid.

 

 

 

Liisi Eelmaa taaslavastab isiklikke õnnelikke stseene igapäevaelust. Siin on aeg ja ruum kättesaamatult nihkes: poolunenäolised mälestused sulanduvad ühte hapra intiimse käesoleva reaalsusega. Nendest segipaisatud kihistustest mineviku ja oleviku vahel, tekib uus ebatavaline kolmas ruum. See on justkui tunne, enne kui avad silmad ja sa ei tea, kus sa oled…
See on kunstniku soov dokumenteerida ja säilitada tundeelamusi ning võimalusel tulla nende juurde tagasi.

Minna Hint on jälgija ja jäädvustaja ning videokaamerast on saanud justkui tema isikliku mälu pärisosa. See on pidev küsimus iseendale, mis on see miski, mis sunnib teda ikka ja jälle vajutama REC nupule. Vahest on raske sõnastada nende hetkede kütkestavat mõju, mida kunstnik on ootamatult tabanud.
Taasesitades neid samu klippe, on võimalik sattuda igaveseks nende kummastavate seisundite ringlusesse. See on intuitiivne kogemus teelolekust, mis äratab väga erinevaid alateadlike värvinguid.

Lilli-Krõõt Repnau väärtustab läbi retrospektiivi iseenda loomingut. Aastatest 2005-2015 on valitud kümme isiknäitust ja igaühest neist on taasesitatud graafiliste lehtede seeriana üks töö. Siinkohal tegeleb kunstnik ühe oma suurima hirmuga, arhiveerides iseenese teoseid. See on sümptomaatiline olukorras, kus kunstnikult oodatakse pidevalt uute ideede genereerimist ja tagasivaateks puudub vähe aega.
Iga pilt on kui juurdepääs kaardistada sel hetkel kunstniku jaoks olulisi seoseid, inimesi, situatsioone.

Liisi Eelmaa (snd 1982) lõpetas Eesti Kunstiakadeemia 2005. aastal stsenograafina. On loonud kujundusi mitmetele filmidele ja lavastustele sh ka Vanemuises ja Sadamateatris, pälvides 2009. ja 2012. aastal Eesti teatri aastaauhinna parima lavakujunduse eest. Alates 2005. aastast on Eelmaa interdistsiplinaarsete kunstide magistriõppes Eesti Kunstiakadeemias. Liisi Eelmaa töid näidati Tartus viimati 2007. aastal Y-galeriis.

Minna Hint (snd 1981) kaitses 2003. aastal Eesti Kunstiakadeemias bakalaureuse maalikunsti erialal ning lõpetas 2006 interdistsiplinaarsete kunstide magistrantuuri. Hindi legendaarset filmi „3 pilti ajast ja elust“, mis kuulub Tartu Kunstimuuseumi kogusse, võis hiljuti näha muuseumi näitusel „Noorus kui elustiil“. Tartu Kunstimuuseumi 75. sünnipäeva tähistavale näitusele „tartmus 75“ teostas hint sarja „Kingitused Tartu Kunstmuuseumile“, millest enimtähelepanu pälvis mahlapress-performance.

Lilli-Krõõt Repnau (snd 1982) lõpetas 2005. aastal graafika eriala Eesti Kunstiakadeemias ja kaitses 2015. aastal samas MA animatsiooni erialal. On osalenud mitmetel grupinäitustel nii graafika, animatsiooni kui koomiksikunstnikuna. Lilli-Krõõt Repnaul on varem Tartus olnud neli isiknäitust: Kirjandusemaja krüptis 2005, Tampere Majas 2006, Y-galeriis 2007. ja 2012.aastal. 2015. aasta lõpus kureeris Repnau Y-galeriis 2015. aastal Eesti Kunstiakadeemias valdavalt animatsiooni erialal magistrantuuri lõpetanute näituse „WIP – Work In Progress“, kus osales ka ise.

 

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.