Vilen Künnapu “Atlantise argipäev…” / Suur saal / 05.06. – 28.06.2020

Reedel, 5. juunil kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimaja suures saalis Vilen Künnapu maalinäitus „Atlantise argipäev…”. Esitletakse ka kataloogi „Vilen Künnapu. Maalid”, mis sisaldab 65 teost ja nende kommentaari erinevate maade autoritelt.

Platoni järgi paiknes Atlantis kunagi Santorini saarel. Just sellel saarel sündisid aastal 2012 Künnapu esimesed akrüülmaalid. Kunstnik on kaheksa aasta jooksul oma veidi unenäolist stiili edasi arendanud. Näitusel on lisaks suuremõõtmelistele Santorinist inspireerituid teostele ka Andaluusia ja Kuuba ainelisi kompositsioone ning ehedalt on abstraheeritud mitmeid Tallinna ja Tartu motiive. Maalide märksõnadeks on puhtad värvid, energia, maagilised kujundid ja iidsed märgid. Autor usub, et ta maalid tõstavad ruumi energeetikat ja on raviva toimega.

Kunstnik lisab: „Projekteerides maju tunnen end kunstnikuna, maalides aga arhitektina. Naudin mõlemat tegevust ülimalt, maalikunst on aga ilmselt kõige kese. Minu eesmärgiks on mingi tunne, mis asub majade ja maalide taga. Ma maalingi seda tunnet teadmata täpselt, mis see on. Võib-olla maalin jõudu või hoopis energiat. Ajaloolisi maju maalides kujutan ennast aga muistseks arhitektiks, kes neid kunagi ehitas. Ma ei maali täpselt seda, mida näen. Pigem lisan üldistatud mahtudele värvide, uute akende, uste ja veel millegagi oma stiili. Nii et maal võib olla ka projekt, täpsemalt ideaalprojekt.”

Vilen Künnapu (snd 1948) on arhitekt ja kunstnik. Ta lõpetas 1971. aastal Eesti Riikliku Kunstiinstituudi ning on paljude lummavate hoonete autor. Koos partner Ain Padrikuga on ta võitnud mitmeid auhindu rahvusvahelistel arhitektuurivõistlustel. Installatsioonidega on ta esinenud Veneetsia Arhitektuuribiennaalil ja Londoni Arhitektuurifestivalil. Tema eelmine näitus Tartu Kunstimajas toimus 2013. aastal.


Meediakajastus

Tartu kunstimajas avati arhitekti Vilen Künnapu maalinäitus. Kultuur.err.ee, 8. juuni 2020.


On Friday, 5 June at 5 p.m. Vilen Künnapu’s personal exhibition “Everyday Atlantis…” will be opened in the large gallery of the Tartu Art House. At the opening, the catalogue “Vilen Künnapu. Paintings” containing 65 works of art and the accompanying commentaries by authors from different countries will be presented.

According to Plato, Atlantis was located somewhere on the island of Santorini. That is exactly the place where Künnapu’s first paintings were made in 2012. The artist continued developing his slightly dream-like style for the next eight years. In addition to large-scale paintings inspired by Santorini, the exhibition also includes compositions based on Andalusia and Cuba and motifs from Tallinn and Tartu have have found an original abstract guise. The paintings are full of pure colours, energy, magic ornaments and ancient symbols. The author believes that the works increase the energetics of the gallery and have a healing effect.

The artist adds: “Designing houses, I feel like an artist, but painting makes me feel like an architect. I enjoy both sides immensely but painting is probably at the centre of it all. My aim is to achieve the feeling that lies behind the buildings and the art works and I therefore paint this feeling without precisely knowing what it is. Maybe I actually paint a force or an energy. Depicting historic buildings, I envision myself as an ancient architect who built them. I don’t paint precisely what I see, but add my own style to generalised forms with colours, new windows, doors and other elements. So, a painting can be a project. More precisely: an ideal project.”

Vilen Künnapu (b 1948) is an architect and artist. In 1971, he graduated from the Estonian State Art Institute and has designed numerous enchanting building. With his partner Ain Padrik, he has won various awards at international architectural competitions. His installations have been shown at the Venice Biennale of Architecture and the London Festival of Architecture. His previous exhibition in the Tartu Art House took place in 2013.

 

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.