In memoriam Jüri Marran

Esmaspäeva õhtul suri Elva haiglas maalikunstnik Jüri Marran (12. II 1937 – 19. IV 2021), kelle härrasmehelikku viisakust ja mahedat muhedust mäletavad nii kunstihuvilised kui ka kunagised Tartu õhtukeskkooli õpilased.

Jüri Marran lõpetas 1956. aastal Tartu 5. keskkooli ja 1961. aastal Tartu ülikooli füüsikuna. Pärast aastapikkust tööd Saaremaal Kingissepa keskkoolis füüsikaõpetajana asus ta samasse ametisse Tartu õhtukeskkoolis. Ta oli seal tööl 40 aastat ja õpetas muu hulgas kultuurilugu.

Aprillis 2003 Tartu Postimehele antud intervjuus meenutas ta, et kui ta lõpetas seitsmenda klassi, soovitasid õpetajad tal minna kunstikooli. „Aga mu ema ütles: „Mine ülikooli ja kui elukutse on käes, siis tee, mis tahad.” Ma uskusin teda, sain elukutse ja tänu sellele olen säästnud end paljudest pettumustest,” ütles kunstnik. „Kui asusin tööle õhtukoolis, praeguses täiskasvanute gümnaasiumis, olid mul maalimiseks terved valged päevad. Mul ei olnud vaja kunstiga raha teenida ja ma ei pidanud ideoloogilisi tellimusi täitma, et ennast ära elatada.”

Kunstihariduse omandas ta aastail 1962–1967 Melanie ja Erich Arraku ateljeekoolis. Tema loomingus leidub rohkesti värviküllaseid lille- ja figuurimaale, portreesid ja abstraktseid kompositsioone. Ta on teinud ka raamatuillustratsioone ja kavandanud lavakostüüme.

Aastal 1986 valmis Eesti TVs „Ateljeekontsert”, mille režissöör Tiina Pork oli Jüri Marrani ateljeesse Tasuja tänavas Tartus korraldanud laulma Silvi Vraidi ja klahvpilli mängima Jaak Jürissoni. Kunstnik osales ka Margus Kasterpalu lavastuses „Carmen. Legend kirest ja aust”, mis esietendus 1993. aastal Tartus teatrifestivalil Dionysia ning kus ta igal etendusel maalis don José uue portree.

Jüri Marrani kaks viimast suuremat isikunäitust olid Tartu kunstnike majas. Kevadel 2003 tuli vaatajate ette „Enesest” ja talve lõpul 2007 „Lustaed”. Näituse koostamine Omicumi aatriumisse Tartus jäi pooleli, selle viivad uue kooliaasta alguses lõpule tema sõbrad.

Eesti Kunstnike Liit
Tartu Kunstnike Liit
Tartu Kunstimuuseum
Eesti Üliõpilaste Selts
Eesti Kultuuriministeerium

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.