Vene kunstnike ühendus „Vene kunstnikud Eestis. 21 sajandi algus“ 01.07.-24.07.2011 / Suur saal

 

 Vene kunstnike ühendus Eestis eksisteerib loomingulise ühendusena 1998. aastast. Kunstnike ühenduse ringi kuuluvad erinevast rahvusest, erinevate kultuuritraditsioonidega esindajad, kus iseloomulikuks ühendavaks lüliks oli vene keel. Põhiliselt on nendeks professionaalsed kunstnikud, kelle seas on palju nii Eesti Kunstiakadeemia, kui vene professionaalsete kunstikoolide lõpetanuid.
Traditsiooniliseks on saanud Vene kunstnike ühenduse Eestis näitused Ida-Virumaa ja Tallinna galeriides.
2011. aastal, koosöös Tallinna Vene Muuseumiga, organiseeriti retrospektiivne näitus „Vene kunstnikud Eestis. 21 sajandi algus“. Esmakordselt Ühenduse ajaloos toimub ühine näitus Tartu linnas. Tartu Kunstimaja, aadressil Vanemuise 26, hakkab 30. juunist kuni 20. juulini külalislahkelt esindama Vene kunstnike ühendus Eestis ekspositsioone.
Linna külalistel ja tema elanikel tekib võimalus tutvuda maalikunsti, graafika, skulptuuri, dekoratiiv-rakenduskunsti ja stenograafia meistrite terve rea suundade ja stiilide spektriga. Siin võib näha nii Eestis hästi tuntud, kui noori, oma loominguteed alustavaid autoreid.
Näitus koosneb Tallinna Vene Kultuurikeskuses veebruaris toimunud näituskonkursist ja üldisest retrospektiivsest ekspositsioonist, millel on esitletud pea kõik kujutava kunsti žanrid 48 erineva kunstniku poolt Eesti erinevatest paikadest. Näitusel on eksponeeritud üle 100 kunstitöö. Loodusmaastike lüürilisus, inimntauuri jälgimine, asjade ilu ja filosoofia natüürmordis, värvi mäng ja harmoonia, liini ja vormi maagia – kõik vaatajate esteetiliseks rahulduseks.
Näituse organisaatorid on veendunud, et kunstnike loominguline energia laeb vaatajaid positiivsete emotsioonidega, ekspositsioon aga annab intellektuaalse ja vaimutoidu.
„Vene kunstnikud Eestis. 21 sajandi algus“ näitus – on rändnäitus. Ekspositsiooni järgmisteks punktideks saavad olema Tallinna Vene Kultuurikeskuse näitusesaalid käesoleva aasta oktoobris ja Kohtla-Järve Põlevkivimuuseumi „Valge saali“ galerii detsembris.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.