TÜ kultuuriteaduste ja kunstide instituudi maalikunsti eriala bakalaureuse- ja magistriõppe lõpetajad 2011 / Suur saal,väike saal,monumentaalgalerii


07.06.-26.06.2011

Eesti Vabariigi Teadus-ja Haridusministeerium ning Tartu Ülikooli juhtkond on otsustanud 2011 aastast lõpetada vastuvõtu TÜ maalikunsti erialale, ainukesele maalikunsti kui kujutavat kunsti keskendunult õpetavale õppekavale Eesti kunstikõrgharidus-maastikul, ahendades sellega oluliselt valikuvõimalusi kunstihariduses, eriti aga Tartu asendit kunsti- ja kultuurilinnana. 1980-ndate rahvuslikkuse tõusulainel taastatud maalikunstialane kõrgharidus Tartus tasandas edukalt kommunistide ja politrukkide suletud „Pallase“ järel tekkinud tühikut, see oli üks olulisemaid kultuuripoliitilisi akte taasiseseisvuvas Eestis.

Bakalaureusekraadini jõuab sel aastal 7 noort maalikunstnikku ning magistrikraadi kaitseb 4 mitmekülgselt haritud noort kunstnikku.
Tartu Kunstimuuseumis jääb lõpetajate näitus avatuks 3. juulini, Tartu Kunstimajas, Tartu Kunstimaja galeriis ja Monumentaalgaleriis ning Peetri kirikus aga 26.juunini.

Maris Kivimäe (s. 1986) 6-osaline, ülekalibreeritud posteri-formaadis portreedesari kursusekaaslastest on maalitud psühholoogiliselt nüansseeritult, terava aja- ja keskkonnatunnetusega.
Matis Mäesalu ( s.1987) installatiivne sari „Tegu“ hõlvab Tartu Kunstimuuseumi näitustemaja pearuumi, arte povera´lik materjalivalik (rikutud valged tekikotid, valgendatud puuarmatuurid jmt). on sisenduslik, installatsioonist põrkuv kliinilisus mõjub aga programmilisena.
Kristiina Soobard ( s 1988) on oma ready-made tekstiilidel kasutanud maalitud märgiliste sümbolite kõrval ka suureformaadilist graafikat. Kalli Kalmeti (s. 1989) pop-kunsti võtmes maalitud tarbimisklisheede meisterlikud parioodiad kannatavad välja võrdluse USA popi suurkuju James Rosenquisti varase perioodiga, tänase Eesti odav plastmasne foon ja väärtusmudelid on Kalmeti versioonis sarnased 1950-ndate USA-le.
Olivia Parmasto ( s. 1988) pettumuslike zhestide läbi varjutatud 5-ne portreedesari on meisterlikult maalitud, näiline tehniline lõpetamatus on hiilgavalt omandatud natuuristuudiumi lisaboonus, vaid kogemustega meistritele kättesaadav.

Liisu Krassi (s. 1988) ja Liis Vikerpuuri ( s.1986) nn. maalilise maali võtmes maalitud figuuritõlgendused on eksponeeritud Tartu Kunstimajas, mille peasaal on Anna Hõbemäe ( s.1986) otsekui orgastilise jõuga maalitud maastikuabstraktsioonide käes. Hõbemäe soov oli maalida hiigelformaatides sari küllastunud primaarvärvidega, konradmäelikult põhjakeeratud värviorgia on haarav kogemus ka vaatajale.
Katrin Paometsa (s. 1986) buliimiat ja anoreksiat kui „arenenud kapitalismi“ saavutusi meedia-pestud tütarlapse (autori alter ego) peal uuriv maaliseeria on
isiknäituse formaadis kunstiprojektina installeeritud Tartu Kunstimaja 1.korruse galeriis, Piret Kullerkupu ( s.1969) 31 maalist ja installatsioonist koosnev, morbiidse alatooniga isiknäitus on avatud Monumentaalgaleriis.

Liisi Örd (s. 1984) esksponeerib oma kuuest abstraktsest suureformaadilist maalist koosnevat sarja „Valgus ja sfäärid“ Tartu Peetri Kirikus.

Jaan Elken
Maalikunsti õppetooli professor
jaan.elken@ut.ee
5540544

___________________________________________________________
Tartu Kunstimuuseum K-L 12-18, P 11-18, Raekoja plats 18
Tartu Kunstimaja galeriid K-E 12-18, Vanemuise 26

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.