“Väljasõit Rohelisse. Tartu 1860 – 2014”

Väljasõit Rohelisse
Tallinna Kunstihoones avatakse reedel, 1. augustil kell 17.00 näitus „Väljasõit rohelisse. Tartu 1860–2014”, mis pakub tallinlastele rohkem kui kahekümne aasta järel (üle)vaadet Tartu kunsti hetkeseisust.

Tartu Kunstnike Liidu palvel Tartu kunstnikest valiku koostanud Peeter Talvistu seab kaasaegse kõrval algusdaatumiteks hoopis baltisaksa ülikoolilinna ja Pallase, sest just nendes mõistetes peituvad praeguse enesekehtestamise ja omapära alged. Samas ei eita antud näitus sedagi, et seal sisalduvad ka peamised põhjused, miks aegade jooksul on tekkinud mütoloogiline lõhe kahe kultuurikeskuse, Tartu ja Tallinna vahele. Kuigi väga mitmeid osalevaid kunstnikke saab otseselt Tartuga seostada, on paljude puhul selline ühendamine siiski ülimalt meelevaldne – erinevalt varasematest suurkujudest on praeguseks väga keeruline väita, kas keegi on tegelikult iseloomustatav selle koha järgi, kus ta on sündinud, elanud või õppinud.

Näitus on ülesehitatud kahele paarile – linn/inimesed, vorm/sisu –, mis algselt näivad sisimas vastandlikena, kuid on tegelikult samavõrd teineteist täiendavad. Nii need paarid kui ka väljapandud kunstnikud ei esinda samas linna ja selle olemuse kõiki tahke, vaid pakuvad pelgalt ühe võimaliku nägemuse sellest, keda ja mida saaks sinna kuuluvaks pidada. Antud valikus on nii personaalset kui poliitilist, poeetilist kui vulgaarset, esteetilist kui ka kontseptuaalset – täpselt nii nagu Tartus alati ongi.

Näitusega kaasneb trükis, milles lisaks kunstnikele ja kuraatorile saavad sõna Mehis Heinsaar, Anti Saar ja Jaak Tomberg. Trükise on kujundanud Vahram Muradyan.

Osalevad kunstnikud: Peeter Allik, Art Allmägi, Ahto Eller, Eike Eplik, Anna Hints, Anna Hõbemäe, Louis Höflinger, Valve Janov, Kairo, Toomas Kalve, Jass Kaselaan, Miljard Kilk, Elmar Kits, Kiwa, Peeter Krosmann, Ilmar Kruusamäe, Kaja Kärner, Eva Labotkin, Margus Lokk, Diana Lõhmus, Margit Lõhmus, Ilmar Malin, Lepo Mikko, MinaJaLydia, Rauno Thomas Moss, Kadri Nikopensius, Taavi Novek, Kaire Nurk, Priit Pajos, Marja-Liisa Plats, Laura Põld, Tanel Rander, Johannes Saal, Ahti Seppet, Maari Soekov, Ülo Sooster, Imat Suumann, Diana Tamane, Ago Teedema, Enn Tegova, Toomas Thetloff, Anna-Stina Treumund, Nadežda Tšernobai, Alar Tuul, Jevgeni Zolotko.

Teosed pärinevad Tartu Kunstimuuseumist, Eesti Kunstimuuseumist, Tartu Ülikooli raamatukogust, Tallinna Kunstihoone fondist, erakogudest ja autoritelt.

Näitust on toetanud Eesti Kultuurkapital ja Tartu Kultuurkapital. Täname väga paljusid abistajaid.

Näitus jääb avatuks 4. septembrini.

Tere tulemast Tartusse!

Peeter Talvistu
Näituse kuraator
talvistu@gmail.com
5650 7782

Markus Toompere
Tartu Kunstnike Liidu juhatuse esimees
5556 7464
markustoompere@kunstimaja.ee

Facebooki sündmus: https://www.facebook.com/events/690705444345906/

Meedia kajastus:
Tõnu Kaalep “Kirjad salajasest pealinnast” Postimees 05.08. 2014
Andres Eilart “Tartu rahu Tallinnaga” Eesti Päevaleht 07.08. 2014
Tallinna Kunstihoones Tartu kunstnike näitus. Klassikaraadio Delta 01.08. 2014
“Väljasõit rohelisse” annab pealinlastele ülevaate Tartu kunsti arengutest Kultuur.err.ee
Raimu Hanson “Tartlased viisid pealinna kunsti” Tartu Postimees 01.08. 2014
Näitusel osaleb imetav kaunitar. Tartu Postimees 01.08. 2014
Tartu kunstnikud tulid Tallinnasse
Galerii: kunstnikud tõid Tartu Tallinnasse Postimees.ee
Uudis+ Arp Müller küsitleb Rael Artelit

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.