Andrus Joonas “MEELESURFAR / MINDSURFER” / 29.08.-21.09.2014

 

Andrus Joonas plakat

 

Andrus Joonas “MEELESURFAR / MINDSURFER” 

Tartu Kunstimaja kolme galeriid hõlmav isikunäitus.
Avamine 29.08. 2014 kell 17:00
Avamisel performance:
Huntmehe tagasitulek osa II. Eestlaste rahvuskombed

 

Võib surfata internetis,  aga võib surfata  lõputus meeles.

 
   „Vahest on enamiku tänapäeva kunsti piiratuse üks põhjusi see, et silmist on kaotatud kunsti nähtamatu püha päritolu ja eesmärk, vahendada inimestele nägemust nende tõelisest loomusest ja kohast universumis ning teadvustada neile ikka uuesti ja uuesti elu hinda ja lõputuid võimalusi”. (Sogyal Rinpoche)
Inimese  areng ei ole luksus, vaid igaühe pärisosa. Näitus on  kunstiku isiklik ruum,  nii vaimne, kui füüsiline,  kus ta saab ausalt vestelda vaatajaga ja  ise vastutada oma loomingu eest. 
 Lähtuvalt sellest olen koostanud ka näituse. Näitusel on eksponeeritud teoseid 1995-2014.  Näitusel eksponeerin erinevaid loomingulisi etappe installatiivse ja mõttelise tervikuna, lähtudes läbitud loomingulisest teest.  Keskendun tegevuskunstile, sellega  seotud maalikunstile ja intallatsioonidele. 
    Uuemast loomingust on eksponeeritud  viimase kolme aasta maali ja performantsi loomingut,  mille ainest  olen ammutanud valdavalt  Venemaalt . 
 Performance’i ajal sa ei tea kunagi täpselt, mis juhtub. Pead suutma reageerida millisekunditega. Perfektset performance’it, kus kõik jookseb nagu valatult, ajad taga viis aastat. Ja kui selle kätte saad, siis on, nagu surfarid ütlevad-  ideaalne laine.
 
Näituse pühendan oma esivanematele, kes rändasid 19. sajandil Tsaari-Venemaa avarustesse otsima Tõotatud Maad ja Valget Laeva. Mõned neist jõudsid Siberisse, 
mõned Musta mere äärde. Eestlaste kogukonnad said ruttu  majanduslikult jõukaks tänu töökusele, tahtejõule ja õpihimule. Aga ajad muutusid ruttu ja uus režiim võttis neilt kõik, mis võtta andis – kellelt vara, kellelt elu. Nooremad ja hakkajamad tulid valdavalt peale teist ilmasõda Eestisse tagasi. Minu vanemad kohtusid Kaukaasia eestlaste kokkutulekul Tallinnas, ENSV-s. Ilmselt on otsija vaim ja julgus pärit minu esivanematelt.
 
Andrus Joonas
www.andrusjoonas.pri.ee 

 
 

 

“Rõve-romantiline Andrus Joonas” Ragne Nukk , Äripäev 12.09. 2014
“Lõputus meeles on nii segast kui selget” Piret Karro, Sirp 18.09. 2014
“Andrus Joonase keerulisest elust sündinud julge kunst” Mari Kartau 18.09. 2014
“Andrus Joonas avas isikunäituse” Tartu Postimehe videouudis 02.09. 2014
“Laud võttis vastu kõva keretäie” Tartu Postimees 30.09. 2014
“Valge ja musta tasakaalust Andrus Joonase kunstis” Krista Piirimäe 19.09. 2014

 

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.