Laura Põld “Varemed” / Monumentaalgalerii / 26.09.-19.10.

´Varemed´

 

Maikuus eksponeeris Laura Põld Vaal galeriis installatsiooni nimega “Loss”. Viimasest jõuavad Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriisse “Varemed”.

“Loss” sidus Haljava ja Schönbrunni maastiku ja legendid Haljava mõisa peahoone lihtsustatud põhiplaani järgi kuju võtnud tervikuks.

Seoses elukoha vahetusega Viinis, hakkasin uurima uue keskkonna omaksvõtmise protsessi. Igapäevastel kalkuleeritud tunniajastel retkedel Viini jõe ja Schönbrunni aedade läheduses, jälgisin muuhulgas seda, kuidas või kui kiiresti muutub tundmatu kodutee abstraktselt tuttavaks. See tähendab, et mitte ainult ühe mälestuse, päeva, kaaslase, ilma või muuga seonduvaks kohaks. Mittefaktilised killud nendes produtseeritavates mälestustes sulandusid täieõiguslikult üheks unustamise/mäletamise kaudu loodavaks võlts-ajalooks.

Väiksema territooriumi – korteri koos selles olevate võõra perekonna isiklike esemete, fotode ja raamatutega – kodu(se)ks saamise eksperimendis oli laenamine, juba kasvõi minu varasema leidmaterjale kasutava praktika taustal, loomulik. Paigutasin meelepärasemad raamatud riiulites kesksetele kohtadele, perekonnafotodel olidki justkui juba minu esivanemad ja portselanist puudel vitriinkapis minu paksu Powidldatschgerl-eid (Böömimaa köögist pärinev ploomitasku) lõunaks sööva tädi kingitus. Kas pole see kõik siis integreerumine, mida sisserännanult ju oodatakse?!

Võõra kodustamise lõppstaadiumiks oli losside üheks kuulutamine. Schönbrunni palee ja pargi ning Haljava mõisa ja selle ümbruse koondamine samaks (mälestuseks? kogemuseks? ajalooks?).

“Varemed” on tagasivaatav kordus. Viinis ja Tallinnas kevadel toimunule on kogunenud poole aasta tolm.

“Lossi” portaalisein veel seisab. Meremaastik on ennast ettepoole keeranud. Teisel küljel vaatavad tõtt kõrguv pargihekk ja “Kuus jalutuskäiku Schönbrunnis”.

Laura Põld

 

Toetajad: Eesti Kultuurkapital, Eesti Kunstnike Liit

Tänud: Tartu Kunstimaja, Ivo Särak, Ago Põld, Tiina Määrmann, Katrin
Hallas, Maria Tromp, Ann Nurga, Lukas Eggerth, Virgo Voolrand, Ailen Põld.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.