Edgar Tedresaar “Teekond Vabadusse / Journey to Freedom” 05.05. – 29.05. 2016 / monumentaalgalerii

kunstimaja plakat layout.psd

 

 

Edgar Tedresaar „Teekond Vabadusse / Journey to Freedom“ 05.05. – 29.05. 2016

 

 

 

 

Edgar Tedresaare värske maaliseeria „Teekond vabadusse“ näitab ja arendab Tedresaare loomingus seda palet, mille eest Tartu Kunstimuuseum talle 2014. aastal Muuseumi valiku tiitli omistas. Tavapärastest maalitehnikatest irduv, maali skulpturaalse materjalina kasutav lähenemine on erinevates vormides terve põlvkonna maalikunstnike fookuses. Tedresaart iseloomustab sealjuures keskendumine, ent võib öelda ka, et kindlaksjäämine lõuendile kui maali algelemendile, millest loobumine tähendaks tinglikult ka maalist loobumist.
Meediumile truuks jäänuna ei otsi Tedresaar lunastust – igavesti klassiku süüd kandma mõistetud maalikunsti pattudele – mitte vormi kesksetes installatsioonides, vaid kasutades maalikunsti rohkem või vähem konkreetse loo jutustamiseks. Rütmiliste sammudega räägib „Teekond vabadusse“ lõuendilt lõuendile lugu lossist põgenenud poisist, kes pageb läbi kõrbe ja üle mere rohelisele aasale. Teekond, mida võib, aga ei pea päevakajaliselt tõlgendama.

Edgar Tedresaar (snd 1984) lõpetas Tartu Kõrgema Kunstikooli maalingute osakonna 2010. aastal. Kaitsas MA Tartu Ülikooli maaliosakonnas 2014. aastal ning pälvis sama aasta sügisel tiitli Muuseumi valik. Tedresaare suuremõõtmelisi kompositsioone oli viimati võimalus näha 2015. aasta sügisel Y galeriis ühisnäitusel „Õnnelik ruum“ koos Matthias Sildniku installatsiooniga. Tedresaare värske, Kunstimaja monumentaalgalerii jaoks loodud sari, ei jää TÜ kiriku sakraalsusele au andnud maalidele alla.
https://edgartedresaar.wordpress.com/

 

Kaire Nurk “Kuidas ületada maali piire?” Sirp 27.05.2016
Krista Piirimäe “Kuidas olla pagulane” Sirp 20.05.2016
Tartu kunstimajas näeb liha, paati ja argipäevaseid illusioone ERR uudised 06.05.2016

 

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.