Evi Tihemets “Kohtumine 57 aastat hiljem” / 17.11.–11.12.2016 / väike saal

evi-tihemets-plakat

 

Evi Tihemets “Kohtumine 57 aastat hiljem”
17.11.–11.12.2016

 

Näitusel “Kohtumine 57 aastat hiljem” heidab graafik Evi Tihemets pilgu möödanikku ja näitab oma 1959. aastal Karjala ja Koola poolsaare matkal valminud töid. Vaid aasta tagasi kunstiinstituudi lõpetanud Tihemetsa reisikaaslasteks sel matkal olid kolm tunnustatud maalikunstnikku Priidu Aavik, Viktor Karrus ja Elmar Kits. See reis nõudis füüsilist ja vaimset pingutust, pakkus samas imelelisi looduselamusi ja viis ta kokku elusa geeniusega nagu Tihemets on Elmar Kitse nimetanud. Nüüd kohtuvad kaks toonast reisikaaslaset Tihemets ja Kits taas Tartu Kunstimajas.

Loomingulised komandeeringud nagu neid siis kutsuti viisid kunstnikke meie toonase kodumaa mõõtmatutele avarustele. Töötamine erinevates geograafilistes paikades, õpetas neid nägema värvi ja märkama looduse mitmekesisust. Tihemetsa otse looduses valminud tööd on spontaansed, jäädvustatud on kargeid loodusvaateid Hibiinide, Pegrema, Sortavala ja Valamo kandis, samuti kohalikke inimtüüpe. Need vaated on  enamasti sügisese tinahalli taeva ja inimtegevusest puutumatu loodusega. Samas näeb ka kohustuslikku tööstusmaastikku Murmanski ja Arhangelski lähistelt. Toona valminud realiteedi truu loominguga astuvad dialoogi aastakümneid hiljem 2007 aatal Islandilt saadud matkamuljed, mis Tihemtsal on vormunud suure üldistusega kivide portreedeks. Neis näeb tema kui graafiku suurepärast tehnikate kasutuse oskust, kus kuivnõelas ja söövituses valminud lehed võluvad oma maaliliste toonidevaheldusega. Need monumentaalsed kivide portreed on kui ülemlaul saare vulkaanilisele loodusele. Näitus on rännak ajas, kus inspiratsiooni andjaks loodus ja selle eripära. Oma  pika loomingu jooksul on Tihemets, neid elamusi jäädvustanud erinevate vahenditega, kuid tema töödes  on alati tunda kunstniku siirast imetlust kujutatu vastu.

Esimene reis nagu Tihemets on öelnud tegi temast kunstniku, sellele aitas kaasa nii toonane kohtumine Elmar Kitsega kui ka reisil kogetud erakordsed looduseelamused. Tihemetsa näitus on samas ka kui rännak ajas – kunstnikuks kujunemise aastatest küpseks meistriks kasvamiseni.

Näitust toetas Eesti Kultuurkapital.
Näituse kujundus: Evi Tihemets
Pressitekst: Tiiu Talvistu

Täpsem info:
Evi Tihemets
mob: 520 4899

Tartu Kunstimaja
Vanemuise 26, Tartu

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.