Danel Kahar ja Grisli Soppe-Kahar „Mustad muumid ja planeet Maa. Lilled elavatele” / 10.03.–02.04.2017 / Suur saal

Suureformaadilise ekspressiivse bad painting‘uga tegelevat kunstnikepaari huvitab eelkõige see, mis nende teostesse tuleb iseenesest ja ilma enesetsensuurita, sest maal erinevalt kõnest võimaldab ausalt ennast väljendada ja maailma näha. Samas ei saa nõnda ka midagi varjata ning valitud väljendusviis on lihtsalt soovitud teemade ja emotsioonide edasiandmiseks kõige sobivam. Teosed räägivad omal salamisi viisil elu tsüklilisusest nii suuremal kui ka väiksemal skaalal ning neist on igal vaatajal võimalik ära tunda midagi enda oma.

Kunstnikud is ütlevad: “See näitus on meie enda maailmavaade. Maalid räägivad eluringlusest, kordumisest, asjade tagasi tulemisest, mitte lihtsalt elust ja surmast. Asjad tulevad tagasi senikaua, kuni sa need ära õpid.

Maalide mõte on maalimises. Meid huvitab maalide puhul pigem see, mis neisse tuleb alateadlikult. Ajapikku hakkad nägema seda osa, mida sa ei olegi soovinud sinna panna. See on kontrollimatu. Kujund kui selline pole automaatne, kuid värvide valik ja kõik kaasnev tuleneb iseenesest ja on tunnetuslik.

Maalimine toimub intensiivselt, iga seanss on plahvatus, kuid mingil hetkel tuleb töö seisma panna. Midagi on puudu või midagi on üle või lugu pole veel endale kohale jõudnud, tuleb kuni selgumiseni kõrvale panna. Kuid mõnikord ei saagi enne peatuda, kui maal on valmis. Asi on peas kinni ja tuleb lihtsalt ära lahendada. Mõnikord eelneb ühele õigele maalile kümme katsetust.

Sooviksime bad painting‘us olla eriti bad. See näib olevat ülim vabadus. Samas on see lihtsalt võte: ühte pidi soov kiirelt asi endast välja saada ilma tehnikat mõtestamata, teisalt on see valitud stiil, mis teemale kõige paremini sobib.

Antud näitusel meeldiks meile kõige rohkem see, kui mõni vaataja tunneks meie teostes ära iseenda.”

Grisli Soppe-Kahar (snd 1990) on pälvinud bakalaureuse ja magistri diplomi maalikunsti erialal Eesti Kunstiakadeemiast. Ta on osalenud grupinäitusetel nii Tallinnas, Pärnus kui Tartus. 2015 eksponeeriti ta töid Young Painter Prize’i näitusel Vilniuses. Esimene isiknäitus oli 2015, aastal Draakoni galeriis.

Danel Kahar (snd 1990) lõpetas 2016. aastal Eesti Kunstiakadeemia maalikunsti erialal. Tema esimest isikunäitust võis näha käesoleva aasta talvel Draakoni galeriis.


Meediakajastus

Joanna Hoffmann. Aus ja võimas kolemaal. Sirp, 31.03.2017.


Danel Kahar ja Grisli Soppe-Kahar “Black Moomins and Planet Earth. Flowers for the Living”

The artist couple working in large format expressive bad painting is first and foremost interest in what enters their works on its own and with no self-censorship. Painting, unlike spoken word, allows honest self-expression and ways of seeing the world. At the same time, nothing can be hidden and the selected method of expression is only used to convey the desired topics and emotions in the best possible manner. The works use their own surreptitious language to speak about the circular pattern of life both on the larger and on the smaller scale. Every viewer can recognize something that is familiar to them.

Grisli Soppe-Kahar (b 1990) has a bachelor’s and master’s degrees in painting from the Estonian Academy of Arts. She has participated in group exhibitions in Tallinn, Pärnu and Tartu. Her works were on display at the Young Painter Prize exhibition in Vilnius. Her first personal exhibition was in 2015 in Draakoni gallery in Tallinn.

Danel Kahar (b 1990) graduate with a bachelor’s degree in painting from the Estonian Academy of Arts in 2016. His first personal exhibition took place this winter in Draakoni gallery in Tallinn.


Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.