“Mees, seksuaalsus, kunst” 09.05.-03.06.12 / Suur saal, monumentaalgalerii

9. maist 3. juunini 2012 on Tartu Kunstimajas (Vanemuise 26, www.kunstimaja.ee) avatud dr. Margus Punabi kunstikogu näitus „Mees, seksuaalsus, kunst“. Monumentaalgaleriis käsitlevad sama teemat Jaan Toomiku kureerimisel Eesti noored maalikunstnikud.

Näitusel on väljas Jaan Paavle, Jüri Arraku, Jaan Toomiku, Andres Toltsi, Jüri Palmi, Priit Pangsepa, Tiit Pääsukese, Raul Rajangu ja paljude teiste Eesti maalikunstnike looming. Näituse kujundaja on Jaan Toomik.

Tegemist on laiema projektiga, kus näitusesaalis toimuvad ka Eesti kaasaegse kunsti mehekajastust analüüsiv töötuba avatud ruumi meetodil ja tänapäeva mehe sotsiaalset, vaimset ja füüsilist seisu käsitlev konverents. Töötuba juhivad Ester Väljaots ja Petra Poolamets. 11.-12. mail toimuval konverentsil kõnelevad meestest Teet Veispak, Olev Poolamets, Andres Sild, Lemme Haldre, Meelis Sütt, Tõnis Lukas, Christian Veske, Meelis Papp, Peeter Laurits, Raivo Mänd, Barbi Pilvre, Margus Punab, Marion Pajumets ja Toivo Aavik. Töötoas ja konverentsil osalejate arv on piiratud. Registreerimine ja lisainfo: mskkonverents@gmail.com

Mehelikkuse/meheks olemise kriis Eestis ja ilmselt ka üle ilma jätkub ja süveneb. Kunstnikud tajuvad ja ideaalsituatsioonis ka visualiseerivad ühiskonnas aktuaalseid teemasid, mida sootsium avalikult ignoreerib ja/või oma teadvuses maha surub. Sageli omab üks maal/kunstiprojekt suuremat üldistusvõimet, kui mitmetunnine teoreetiline aruelu samal teemal. Samas on selgelt tajutav ka kunstiringkondade kimbatus ja piiratus visualiseeritud sõnumite interpreteerimisel. Enim tõuseb see probleem esile teemade puhul, mis haakuvad inimese seksuaalsuse ja tegelikult kogu kehalisusega. Samasuguses kimbatuses on sageli ka inimest nende probleemides aitama seatud professionaalid, arstid ja psühholoogid esmajoones, kui vaevuste ja haiguste põhjused johtuvad seksuaalsusega seotud baasvajaduste temaatikast.

Näitus-konverentsi käigus viime kokku kaks poolust: kunstnikud ja nende loomingu ning teiselt poolt arstid, psühholoogid ehk teoreetikud/praktikud, kes meheks olemise ja mehe seksuaalsuse probleemistikuga oma igapäevatöös praktiliselt ja/või uurimustöödes teoreetiliselt sügavuti tegelenud on. Mõtteliselt on tegemist jätkuüritusega 2010. aasta konverentsile „Mees, seks ja arst“.

Margus Punab

Rohkem infot: mskkonverents@gmail.com

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.