Saksa fotokunsti näituse Kujutis/Kujutlus 13.04.-06.05.2012 / Suur saal, väike galerii, monumentaalgalerii

Näituse avab Saksamaa Liitvabariigi suursaadik Hr Christian Matthias Schlaga.

Näitus Kujutis/Kujutlus tutvustab fenomeni, mida kuraator Thomas Weski kirjeldab kui „dokumentaalset hetke“ fotograafias. Fotograafia asub hetkel murrangulises üleminekufaasis analoogselt pildiloometehnikalt digitaalsele, kus tekib teisenenud dokumentaalsuse mõiste. Välja valitud fotod sündisid pildistamise ajal sekkumise, motiivi lavastamise või digitaalse pilditöötluse kaudu. Sellise fotoga töötamise viisi puhul kaotab Roland Barthes’i veel analoogfotograafia jaoks postuleeritud seos fotograafia ja selle objekti vahel oma tähenduse.
Näitus pakub läbilõike ja toob dialoogiks kokku kümne fotograafi tööd. Nõnda esitletakse ja võrreldakse erinevaid kunstilisi lähenemisi, mis uurivad suhet tegelikkusega, ning tehakse nähtavaks individuaalsed pildilised uuendused. Olenemata erinevatest töömeetoditest ja pildistrateegiatest, paistab isikliku lähenemise ja vahendatud tegelikkuse nägemise taga ühine dokumentaalsuse vormikeel. Lõpuks dokumenteerib foto fotograafi suhet tema maailmaga.
Esitatud fotograafilisi lähenemisi seob huvi kehtiva pildi vastu. Teosed ei ole otseselt sotsiaalsete, poliitiliste või antropoloogiliste illustratsioonide teenistuses. Nende puhul on vähem tegemist tegelikkuse kujutamisega ning rohkem tegu kontseptuaalselt põhjendatud ettekujutusega maailmast ja selle kujukusest allegooriliselt laetud piltidel. Seeläbi saab tegelikkuses leiduvaid pildisõnumeid tugevdada, teravdada või luua täiesti uue, meisterliku tegelikkuse. Siiamaani oli see pildiloome võimalus vaid maalikunstnikel.

Ursula Zeller

Näitusel osalevad kunstnikud Laurenz Berges, Albrecht Fuchs, Karin Geiger, Claus Goedicke, Uschi Huber, Matthias Koch, Wiebke Loeper, Nicola Meitzner, Peter Piller, Heidi Specker
Kuraator Thomas Weski
Koordineerib Saksa Välissuhte Instituutuut (ifa)
Toetavad Goethe Instituut, Tartu Saksa Kultuuri Instituut.

Näitusega avame festivali SAKSA KEVAD Tartus (12.04. – 13.05. 2012).

Näitus jääb avatuks kuni 06.05. 2012

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.