Liisa Kruusmägi „Ameerika jutustab“ 11.05.-03.06.2012 / Väike galerii

„Ameerika jutustab“ on jätk 2011. aastal valminud seeriale „Overheard Stories“. Seeria sai alguse õppides Rhode Island School of Designis. Kogusin seal viibides inimeste jutte nii koolis, bussis kui reisidel teistesse linnadesse (Providence, Boston, New York, Los Angeles, San Francisco). Kogutud juttudest valmisid väikeseformaadilised joonistused, mis põhinevad jutu sisul. Joonistused on värvilised ja püüdsin tabada meeleolu, mis juttu kuuldes tekkis. Juttude ja joonistuste põhjal valmisid ka seitse maali. Maalidel olen kaotanud ära teksti, nii et hetke tabamine ja meeleolu tuleks veel ehtsamini välja. Pealtnäha on nad justkui kaadrid elust enesest. Tööde all olevad pealkirjad on tekstid, mille järgi maal tehtud on ja see tekitab uue vaatepunkti. Kes see on, mida ja miks ta nii räägib, kas ta ütleb seda mulle või kellelegi teisele? See, kuidas vaatleja suhestub tööga, on kõige huvitavam ja äkki tunneb sealt ära isegi iseenda.
Ameeriklaste ja eestlaste jutte kogudes oli huvitav tõdeda mõningaid erinevusi. Ameeriklased räägivad väga palju ja enamasti on see tühi-tähi, aga see on nende eluviis. Räägitakse oma elust, tööst ja perekonnast võõrastele inimestele. Tavaline oli juhtum, kus poes keegi küsis, mida sa kavatsed nende asjadega teha, mida sa ostad. Väga tavaline oli see, et kommenteeriti kõike, mis meeldis, näiteks, et sul on täna ilus soeng ja muud sellesarnast. Olles kogunud nii eestlaste kui ameeriklaste jutte, on huvitav, kui erinev ja samas jälle sarnane meie eluviis on. Lugusid kogudes huvitas mind eelkõige hetkeolukorra jäädvustamine, ühiskonnast nii-öelda ühtse pildi loomine ja samuti mõtete, kõnepruukide ja väljendite jäädvustamine.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.