Miniatuuride näitus “Hematoom”

Oulu Kunstnike Liidu galeriis Galleria 5
29.05.- 01.07. 2012

Viimased kaks aastat on Tartus aktiivselt ekperimenteeritud minatuuri kui formaadiga. Esimeseks katsetuseks selles vallas oli maaliknstnike rühmituse Duul näitus “Duul 2010” nukumajas tegutsevas galeriis Loop 2010. aastal. Teiseks suuremaks sündmuseks kujunes Tartu Loomemajanduskeskuse korraldatud minatuuride oksjon “Kahe tolli oksjon” käesoleva aasta algul ja sellele eelnenult kunstilaenutusele Kaleidoskoop kuuluva galerii avamine linnumajas. Kolmandaks teetähiseks oli rühmituse Duul näitus “Miniatuurid” nende ateljees käesoleva aasta aprillis, kus miniatuurid said esmakordselt eksponeeritud n-ö suurel seinal.
Nimetatud sündmused on erineval viisil aidanud avada ja arendada minatuuri formaadi erinevaid aspekte. Loop galerii näitus oli sisuliselt miniatuurne näitus – nukumaja käsitleti kui regulaarset galeriid, kuhu kunstnikud tegid grupinäituse, lihtsalt tulenevalt galerii formaadist, olid tööd miniatuursed.
Loomemajanduskeskuse “Kahe tolli oksjon” idee sai alguse asjaolust, et mõned Loopi näitusel olnud tööd osutusid regulaarsel Tartu noorekunsti okjonil nii populaarseks, et Loomemajnduskeskus otsustas korraldada eraldi miniatuuride oksjoni, mille eelvooru laekus üle-eestilise avatud üleskutse alusel ca 300 teost. Töödele oli kehtestatud võrdlemisi range formaadi nõue, mis sätestas, et teos ei tohi ületada mõõte 2x2x2 tolli. Tööde miniatuursus oli seekord puht formaalne ettekirjutus.
Rühmituse Duul ateljeenäitus “Miniatuurid”, mis oli osaliselt soojendus nende tulevasele näitusele Riias, oli samuti ennekõike uue formaadi tutvustus. Duul nimelt otsustas kehtestada tööde standardfomraadiks 10×10 cm koos paspartuuga, mis tundub neile parim formaat, milles minatuur veel miniatuurina mõjub, ent samas ka suurel seinal eksisteerida suudab.
Näitus “Hematoom” Oulus on Tartu miniatuuri katsetuste raames esimene kord, kui minatuure eksponeeritakse tavamõõtudega galerii pinnal.

Näitusel osalvead kunstnikud:
Manfred Kalatski, Tõnis Paberit, Alan Proosa, Andrus Peegel, Tiina Kuus, Vano Allsalu, Stanislav Netšvolodov, Ilmar Kruusamäe, Peeter Laurits, Ahti Seppet, Ago Teedema, Inge Kudisiim, Märt Rannast, Elis Mets, Meiu Münt, Piibe Arrak, Eevart Arrak, Madis Katz, Evi Gailit, Kiwa, Kadri Nikopensius, Rauno Thomas Moss, Nadežda Tšernobai, Mihkel Ilus, Art Security, Urmas Viik, Peeter Krosmann, Tõnis Kriisa, Virve Serglov, Liive Koppel, Eve Eesmaa.

Galleria 5
Hallituskatu 5, 90100 OULU
ke-pe 12-18
la-su 12-16
galleria5.artoulu.fi

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.