Margus Meinart “Mitmetahu(ka)line / Set(ting)s” / Monumentaalgalerii 27.08.-22-09. 2013

Margus Meinart plakat

MITMETAHULINE MARGUS MEINART TARTU KUNSTIMAJAS

Valik Margus Meinarti aastail 2011—2013 Belgias sündinud loomingust esitab kolme tahku, mida liidab tugevalt kokku värvimõju. Need on portreed, aktid ja abstraktid. Lähedaste ja sõprade portreed, säälhulgas autoportreed, tabavad iseloomu ja meeleolu värvilaigu kaudu. Aktid astuvad esile, varjust valgusesse ja vastupidi, nii jämeda kontuurina kui ka mosaiikse värviliigendusena. Enam kui varem naudib kunstnik puhttinglikke ja meeli puhastavaid kujutlusi. Tema maalides on nii jõudu kui õrnust, nii lakoonilist üldistust kui peenfaktuurset mängu, nii teravaid kontraste kui ka mahedaid meelisklusi. Oma kujutlused manab Margus Meinart nähtavaks nii pahtli kui pintsliga. Mõlemad võivad olla nii laiad kui ka kitsad ning sekka satub kollaažitükke.
Kunstnikuhariduse on Margus Meinart saanud Tartus Konrad Mäe Ateljees. Kunstiühingu „Pallas“ juurde kuulunud vabaakadeemiast võrsunud kunstnikest on ta Tartu näitusil olnud järjepidevaim ja tasemelt toekamaid esinejaid. Tartu kooli on Margus Meinart pannud proovile täiendõpingutega Norras ja Ameerika Ühendriikides ning terase kunstivaatlejana mitmel pool mujal Euroopas. Kaja Kärneri, Lembit Saartsi ja Heldur Viirese õpilasena on ta ennekõike värvi müsteeriumi uurija ja vahendaja ning selle kaudu pallasliku traditsiooni kindel kandja ja selge väärtustaja meie praeguses maalikunstis. Taolisi ei ole palju. Sääljuures on Margus Meinart süvenemisvõimeline katsetaja ja rahutu otsijahing konkreetsest abstraktseni.
Viimati esines Margus Meinart isiknäitusega kodulinnas Tartus täpselt samas kohas viis aastat tagasi. Tema seni mahukaim ja tuumakaim, 72 maalist koosnev väljapanek oli hiljuti Brüsselis, Eesti Esinduses Euroopa Liidu juures.
Margus Meinart on Kunstiühingu „Pallas“ ja Tartu Kunstnike Liidu liige.

Pressiteate koostas
Enn Lillemets
Kunstiühingu „Pallas“ esimees
Enn.Lillemets@gmail.com
55558280

 

MITMETAHU(KA)LINE
Tartus on tore näitust teha. Siia ma ju kuulun ja siin ma olen maalimist õppinud, kuigi viimased kaheksa aastat olen elanud Brüsselis.
Väga raske on end maalijana iseloomustada, pigem paar sõna sellest, kuidas ma töötan. Maalin intuitiivselt, põhitegija on värv, vahest paksem, vahest õhem, aga ikkagi värv. Eksperimenteerin erinevate töövahendite ja stiilidega, näiteks kasutan praegu palju spaatlit. Proovin maalilaade läbi, seeriaid ei tee. Suuremad ja rahulikumad pinnad tulevad pärast mõnenädalast „kributamist“, portreed ja aktid aga pärast abstrakte. Viimasel ajal olengi liikunud rohkem ekspressiivsuse ning suuremate ja lihtsamate pindade poole.
Mõne sõnaga näituse pealkirjast. Mitmetahukalisus – tahtsin ära kasutada Monumentaalgalerii kõrgust ja avarust ning eksponeerida mõni pilt rohkem. Piltidest moodustatud tahukad andsid selleks sobiva võimaluse. Pildid ise on siiski eraldiseisvana maalitud ja komplektidena kokku on nad pandud vaid selle näituse jaoks. Samas oli huvitav erinevaid pilte omavahel kokku sobitada ja tervikuks siduda. Mitmetahulisus – on erinevas stiilis pilte, mis ei ole ühe vitsaga (pintsli, spaatliga) löödud. Nende lahtimõtestamise ja sõnastamise jätan aga vaatajate hooleks.

Näitusel on väljas tööd aastatest 2011-2013, tehtud kõik Brüsselis.
Tänan abi eest: Kersti, Mattias, Sander Orav, Heino Sildala, Enn Lillemets (Kunstiühing Pallas), Indrek Grigor (Tartu Kunstnike Liit).

Margus Meinart

 

SET(TING)S
Tartu is a nice place to exhibit my works. I studied painting here and I belong here although I have lived in Brussels for the past eight years.
It is very difficult to characterise myself as a painter. I would much rather say a few words about how I work. I paint intuitively, the main element is colour, sometimes in thicker, sometimes in thinner layers but it is colour that interests me most. I experiment with different tools and styles, for example I use the spatula a lot now. I try out various ways of painting, I do not do series. The bigger and more peaceful surfaces emerge naturally after weeks of „dots and dabs“, portraits and nudes come after abstract works. Recently I have indeed started moving towards more expressive, larger and simpler surfaces.
About the title of the exhibition: Sets – I wanted to make use of the size and hight of Monumentaalgalerii and exhibit more paintings than usual. The sets I made of the pictures gave me a good chance for it. However, the pictures have all been painted separately and they are put together into sets just for the purpose of this exhibition. On the other hand it was interesting to mix and match the paintings to see how they felt in different settings. The sets are made up of pictures in different styles that cannot be interpreted in the same way and yet each set constitutes a whole. I would like the visitors themselves to find a way of interpreting my works.

The exhibition comprises pictures from the years 2011-2013, all painted in Brussels.
My thanks go to: Kersti, Mattias, Sander Orav, Heino Sildala, Enn Lillemets (Pallas Art Society), Indrek Grigor (Tartu Artists’ Union).

Margus Meinart

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.