Raivo Kelomees “Eesti kunstnike triloogia / Trilogy of Estonian Artists” / 19.11.-13.12. 2015 / Monumentaalgalerii


Raivo Kelomees Eesti kunsti triloogiaAVAMISPIDU teisipäeval, 01.detsembril kell 18.00!


Eesti kunsti lähiajalugu kunstnike enese kaudu
Andmebaasidokumentaal, installatsioon
19.11.-13.12.2015

Näitus lähtub sellest, mis tundub mulle viimasel ajal huvitav ja oluline: aeg ja inimesed. Viimaste talletamisel videosse asetuvad tegelased ajamasinasse – väliselt jäävad nad samaks, kuigi maailm muutub. Aja möödudes ei ole nad samatähenduslikud, eriti neile endile. Kindla sisuga dokumentaalne materjal muutub aja möödudes.

Projekt sisaldab kolme intervjuude komplekti, mis tehtud Pärnu, Tallinna ja Tartu kunstnikega 2013-2015. Küsimuste ring on olnud erinev. “Pärnu monoloogides” räägivad Pärnu kunstnikud ja need, kel on olnud side Pärnu kunstiga: loomingulise elu võimalikkusest väikelinnas ja oma suhtest Nongrata rühmitusega. “Kunstihoone AD 2015” on eranditult Tallinna Kunstihoone ateljeedega seotud kunstnikest. Neid küsitlesin tööpäevast ateljees ja palusin meenutada mõnda lugu. Tartu intervjuud on Kunstimaja asukatest, kuid ka teistest Tartu kunstnikest, kel on arvamus Tartu kunstist. Intervjuud on Eesti kunsti lähiajalugu kunstnike enese kaudu.
Dokumentaalmaterjali jaoks on loodud originaalne kasutajaliides, mille on programmeerinud James Llewelyn Connor. Vaataja saab dokumentaalfilmi ise monteerida. Tartu materjalist on täiendavalt tehtud flicker-film-tüüpi videoteos, tuues värve novembripimedasse galeriisse. Muusika autor on Renee Kelomees.
Vt samuti:
http://www.kelomees.net/arthall.html
http://www.kelomees.net/parnumonologues.html
Intervjuud tehtud järgmiste kunstnikega:
Pärnu: Peeter Allik, Mila Balti, Janno Bergmann, Billeneeve, Andrus Joonas, Marian Kivila, Toomas Kuusing, Aivar Kurvits, Al Paldrok, Pusa, Alar Raudoja, Siram, Sorge, Jaak Visnap, Ville-Karel Viirelaid, Jasper Zoova.

Tallinn: Jaan Elken, Denes Farkas, Tiiu Kirsipuu, Tarrvi Laamann, Tõnis Laanemaa, Leonhard Lapin, Raul Meel, Tanja Muravskaja, Marko Mäetamm, Mall Nukke, Kaido Ole, Anne Parmasto, Jaan Toomik, Mari Roosvalt, Lembe Ruben, Liina Siib, Lauri Sillak, Tiina Tammetalu, Eveli Varik, Toomas Vint.

Tartu: Peeter Allik, Ahto Eller, Albert Gulk, Andrus Kasemaa, Markus Kasemaa, Ilmar Kruusamäe, Peeter Krosmann, Maret Kuura, Lembit Küüts, Mati Leppik, Jane Liiv, Margus Lokk, Kaie Luik, Jaan Luik, Kaire Nurk, Andrus Peegel, Imat Suumann, Edgar Tedresaar, Nadežda Tšernobai, Alar Tuul.

Vt samuti:
http://www.kelomees.net/arthall.html
http://www.kelomees.net/parnumonologues.html

Tänan järgmisi asutusi ja isikuid:
Tartu Kõrgem Kunstikool, Eesti Kunstiakadeemia, Eesti Kultuurkapital; Rihhard Krüüner, Eneri Taul, Jaanus Eensalu, samuti kõiki osalenud kunstnikke.

Meedia:
Indrek Grigor “Steroididega toidetud stereotüübid ja loomismüüt” Sirp 04.12. 2015

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.