Siima Škop – Eesti graafilise disaini klassika: varane plakat / 30.06. – 24.07.2016 / Väike saal

SHKOP plakatSiima Škop – Eesti graafilise disaini klassika: varane plakat 
Koostaja ja kuraator Tiina Tammetalu.
30.06. – 24.07.2016

Avamine 30.06. kell 18:00

Tänavu 18. juunil oleks legendaarne eesti graafiline disainer, illustraator ja plakatikunstnik Siima Škop saanud 96. aastaseks.

Näitus oli planeeritud talle tänukummarduseks ja sünnipäevakingiks nooremalt kolleegilt ja Eesti Kujundusgraafikute Liidult, kuhu Škop kuulus rohkem kui pool aastasada.

Juhtus aga nii, et näituse ettevalmistusperioodile ja projekti avangule kaasa elanud klassik lahkus tänavu 11. veebruaril.

Legendaarse Eesti graafilise disaineri, illustraatori ja plakatisti Siima Škopi näitus Tartu Kunstimaja väikeses saalis keskendub Škopi kõige varasemale plakatiloomele eelmise sajandi 40ndate teisest poolest 60nda aastani. Pea kolmveerandsajandi tagune, aga inspireerivalt värske ja jõuline materjal, mis on seni varjul olnud autori kodus, lihtsalt nõuab oma huvitavuses avalikustamist.

Ekspositsiooni fookus on protsessi jälgimisel, kunstniku loomemeetodi ja tehnika uurimisel.

Škopil on kõik 100% ehe käsitsitöö, figuratsioon maalitud enamasti otse natuurist. Siin on seda, mis moodsale kunstigurmaanile huvi pakub; see on tõeliselt vaimustav materjal nii kolleegile kui tavavaatajale. Näeme maaliprobleeme, mis on loojat inspireerinud ja mida vaataja ei oskagi ehk seostada tänase päeva arvutikeskkonnas sündiva graafilise disaini ja plakatiga. Näeme seda tehnilist ja kunstilist temaatikat, mis meile pigem maalikunstiga seostub. Rohkelt puhast guašmaali-ilu ja palju helgust.

Ekspositsioon avab praegusaegsele publikule varem täiesti nähtamatuks jäänud osa Škopi kui graafilise disaineri tööprotsessist, millega kuraator õnneliku juhuse ajel kunstniku kodus kokkupuutus. Valmis trükiplaatide asemel (kuigi ka need näited on omal kohal ja olemas) moodustab kaalukama osa väljapanekust värske trükieelne originaalmaterjal.

Eesti Kujundusgraafikute Liit, kelle egiidi all näitus toimub, on tänavu tähistamas oma pika, läbi kahe sajandi kestnud ajaloo kõige pisemat, 10ndat juubeliaastat. EKGL, Kunstnike Liidu tänane liikmesorganisatsioon ja kunagise Tarbegraafika ja Plakatisektsiooni (mille esinaine on ka Siima Škop olnud) õigusjärglane eelmise sajandi esimesest poolest, tunnustati riiklikult 2006 suverräänse Loomeliiduna.

Näitustesari “Imaginaarne Muuseum esitab: Elav Klassika” sai alguse 15 aastat tagasi Tiina Tammetalu kuraatoriprojektina.

Projekti raames eksponeeriti üle Eesti erinevate maakondade muuseumites ja kunstisaalides valikomplekte Eesti kaasaegsete elavate tippautorite teostest: Raul Meele, Marko Mäetamme, Andres Tali, Jüri Kaarma, Valeri Vinogradovi, Rühm T ja paljude teiste loomingust. Imaginaarne Muuseum on teinud näituseprojekti “Virtuaalne raamat” raames performatiivset koostööd Eesti poeetidega jpms. Projekti avanäitus “Kunst ja Kirjandus. Pilt ja Tekst” oli Baltic Book Fair 2001 ametlikus näituseprogrammis ning avas seoseid kirjanduse ja kujutava kunsti vahel Eesti tippautoritest maalijate, graafikute ja raamatukunstnike teostest koostatud kuraatorinäituse najal.

 

Kuraator Tiina Tammetalu, tiina.tammetalu@artun.ee

Meedia:
Kaire Nurk “Küllus Salvedesse!” Maaleht 14.07. 2016

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.