Siiri Jüris & Anastasia Lemberg-Lvova “dys-appearance” / Väike saal / 13.08.–23.09.2018

(Scroll down for English)

Reedel, 31. augustil kell 17.30 avatakse Tartu Kunstimaja väikeses saalis Siiri Jürise ja Anastasia Lemberg-Lvova ühisnäitus „dys-appearance”.

Näituse pealkirjaks olev termin tähistab olukorda, kus tulenevalt kõrvalekaldest, teadvustab inimene oma tahtest sõltumata enese keha ning see muutub tema jaoks objektiks. Kehast saab takistus ning see seab oma olemasoluga piiranguid. Antud mõiste on käesoleva näituse algimpulsiks. Kaks Tartu Ülikooli taustaga kunstnikku lähenevad läbi selle termini kehale, kuid teevad seda erineval moel.

Jüris vaatleb haige ja abistaja vahelist suhet, keskendudes füüsilisele kontaktile. Tema töödel kujutatu, mis põhineb hooldajatele mõeldud ergonoomilistel võtetel, on tõstetud välja meditsiini kontekstist. Maalidel paljastub füüsilise kontakti ambivalentsus ja keha koeline materiaalsus.

Lemberg-Lvova portreed muudavad oma täiuses kujutatute füüsilised probleemid nähtamatuks. Kunstniku huvitas aga välise ilu taga peituv ning seetõttu lasi ta modellidel etendada just neid hetki, mil keha valmistas valu või ebamugavust. Tekib küsimus, kas kunstnik siiski suudab vaid tajutavat ka kujutada.

Siiri Jüris (snd 1992) on lõpetanud Tartu Kunstikooli ning omandanud Tartu Ülikooli maaliosakonnas nii bakalaureuse kui magistrikraadi. 2017. aastal toimus tal isikunäitus Võru Linnagaleriis ning tänavu ühisnäitus koos Triin Martsiga EKA galeriis.

Anastasia Lemberg-Lvova (snd 1992) on omandanud Tartu Ülikooli maaliosakonnas bakalaureusekraadi ning õpib hetkel Eindhoveni disainiakadeemia magistrantuuris.

Näitus on avatud 23. septembrini.


On Friday, 31 August at 5.30 p.m. Siiri Jüris’s and Anastasia Lemberg-Lvova’s joint exhibition “dys-appearance” will be opened in the small gallery of the Tartu Art House.

The term in the title of the exhibition denotes a situation where, due to a deviation and independent of their own will, a person is aware of their body and it thus becomes a separate object. The body is a hindrance and its presence sets limits. Two young painters who have studied in the University of Tartu use this term to approach the body but do it in different ways.

Jüris examines the relationship between two people, a patient and a nurse, and focuses on the physical contact. Her works are based on the ergonomic principles for caretakers but have been lifted out of their medical context. The paintings portray the body as ambivalent and through the materiality of the tissues.

Lemberg-Lvova’s hyper realist portraits make the physical problems of the models invisible. The artist was interested in what was behind the outer beauty and asked the models to take poses that were painful or inconvenient. Can she convey something that is only perceptible to the person who is depicted?

Siiri Jüris (b 1992) has graduated from the Tartu Art School and has BA and MA in painting from the Painting Department of the University of Tartu. In 2017, she had a personal exhibition in the Võru Town Gallery and this year a joint exhibition with Triin Marts in the Estonian Academy of Arts’ gallery.

Anastasia Lemberg-Lvova (b 1992) has a BA in painting from the Painting Department of the University of Tartu and is currently in the master’s programme of the Design Academy Eindhoven.

The exhibition will remain open until 23 September.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.