Katrin Koskaru “Mine varju! Mine varju!” / Monumentaalgalerii / 22.08.–15.09.2019

(Scroll down for English)

Neljapäeval, 22. augustil kell 18.00 avatakse Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis Katrin Koskaru isikunäitus „Mine varju! Mine varju!”.

„Sõda liikus meis kõigis teostumise poole.”
Doris Lessing, „Kuldne märkmeraamat”

Koskaru suuremõõtmeline maaliinstallatsioon tegeleb sõja ja sõjamaastikuga. Vanad varemed ja uued varjud, trellide vahed ja müüride vuugid. Ka inimesed ja kaotused, vaikused ja röntgenkiired. Aatompomm. Näituse pealkirigi pärineb Teise maailmasõjaaegsest treeningvideost. Väljapanek on justkui mööda seinu jooksev jutustus, mis mõtiskleb kaasaegse sõjarelvastuse üle ning otsib inimlikust ja elulisust järjest suureneva ja võimsama sõjatööstuse juures.

Kunstnik lisab: „Mul on oma märkmeraamatud, millesse kirjutan mõtteid ja tekstilõike unenägudeni välja. Need ei moodusta ritta panduna mingi loogilist juttu ega väljenda üht suurt ideed. Kuid selles korduvad mingid sõnad, mis on mind kummitama jäänud ja mille kallal ma edasi töötan. Need sõnad on näiteks: nähtamatu, jälg, haav, maastik, kõrvulukustav müra, kõrvulukustav vaikus, radioaktiivsus, sudu, lind, vari, päikesekiirgus, infrapunakiirgus, valge, peegeldus.”

Katrin Koskaru (snd 1977) on õppinud Tartu Kõrgemas Kunstikoolis tekstiili ning Eesti Kunstiakadeemias ja Londoni Kuninglikus Kunstikolledžis maali. Tema abstraktne looming sisaldab elemente mõlemast erialast. Koskaru isikunäitused on toimunud peamiselt väljaspool Eestit, kuid sünnimaal on tema teoseid näidatud muuhulgas korduvalt nii Kumu Kunstimuuseumis kui Tallinna Kunstihoones. Tegemist on tema esimese ülesastumisega Tartus.

Näitus on avatud 15. septembrini.


Meediakajastus

Krista Piirimäe. Pilguheit süngesse tulevikku. Tartu Postimees, 4. september 2019.


Katrin Koskaru “Take Cover! Take Cover!”

On Thursday 22 August at 6 p.m. Katrin Koskaru’s personal exhibition “Take Cover! Take Cover!” will be opened in the monumental gallery of the Tartu Art House.

“War was moving towards materialisation in all of us.”
Doris Lessing, “The Golden Notebook”

Koskaru’s large-scale painting installation focuses on war and the landscapes of war. Old ruins and new shadows, the spaces between the bars and the joints of a wall. People and losses, silences and roentgen rays. The nuclear bomb. Even the title of the exhibition comes from a training video made during the Second World War. The exhibition is like a narrative flowing across the walls that contemplates the contemporary weaponry and searches for humanity and reality in the increasingly expansive and powerful industrial complex producing military equipment.

The artist adds: “I have a notebook where I record my thoughts, passages of text and even dreams. They don’t form a cohesive story or express a grand idea. But some words are repeated that keep haunting me and that I want to use in my works. These words include: invisible, trace, wound, landscape, deafening noise, deafening silence, radioactivity, smog, bird, shadow, radiation from the sun, infrared radiation, white, reflection.”

Katrin Koskaru (b 1977) has studied textile in the Tartu Art College and painting in the Estonian Academy of Arts and the Royal College of Art, London. Her abstract oeuvre contains elements from both of these media. Koskaru’s personal exhibitions have mostly taken place outside Estonia, but her works have repeatedly been shown in the Kumu Art Museum and the Tallinn Art Hall. This is her first exhibition in Tartu.

The exhibition is open until 15 September.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.