Vello Vinn feat. Kiwa “UMBLUU Aeg ja ruum” / Suur saal / 20.02. – 12.03.2020

(Scroll down for English)

Neljapäeval, 20. veebruaril kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimaja suures saalis Vello Vinna juubelinäitus „UMBLUU Aeg ja ruum. Vello Vinn feat. Kiwa“, kus külalisesinejana osaleb Kiwa. Näituse kuraator on Andra Orn ja see on valminud koostöös keskkonnaga NOAR.eu

Näitus avab ainulaadse ja omanäolise graafiku Vello Vinna tähenduste maailma, kus sõnamäng käib koos vormimänguga. Kõige lihtsam ja samas ehk ka täpseim määratlus Vinna graafika kohta on „psühhedeelne”, kuigi väga sageli määratletakse seda ka läbi termini „sürreaalne”. Väljapaneku pealkiri pärineb Aino Perviku raamatult „Umbluu. Uusi ja vanu vigurijutte”, mille Vinn illustreeris ning mille maagia nakatas kunagi paljude teiste seas ka Kiwa. Näitus on selle tulemusena kokku pandud remix-kultuuri põhimõttel, kus klassiku originaalteosed on kombineeritud nende uustõlgendustega.

Kiwa lisab: „Vinna psühhedeelia on ehtsaimal kujul kriitiline tehnoloogia, kuna tegeleb tajude modelleerimise protsessiga. Joonte rütmid, võnked, pulsid ja kordused tema piltidel aktiveerivad otseselt vaataja neuronite võrgustikke, nagu šamaan kontrollib trummiga rituaalis osaleja ajulaineid. Need võrgustikud on justkui vinüülivaod, tardunud vibratsioonid, mis leiavad ajus olevate ja teadvust stabiilsena hoidvate lainealade spektrumis korraspondeerivad resonantsed sagedused.”

Vello Vinn (snd 1939) on lõpetanud 1968. aastal klaasikunstnikuna Eesti NSV Riikliku Kunstiinstituudi, kuid on tuntud graafiku ja illustraatorina. Tema lemmiktehnikateks kujunesid ofort ja kuivnõel. Oma esimese preemia sai ta juba 1971. aastal Ljubljana graafikabiennaalil ning seni viimase suurema tunnustuse Kristjan Raua preemia näol 2015. aastal. Praegu on avatud ka tema loomingut kokkuvõtte näitus Kumus kunstimuuseumis.

Näitust on toetanud Eesti Kultuurkapital, Kujundlik OÜ ja Seri Disain OÜ. Näitus on avatud 15. märtsini.


Meediakajastus

Henry-Laur Allik. Peeter Talvistu: Vello Vinna teostes on palju sürrealismi. kultuur.err.ee, 25. veebruar 2020.

Krista Piirimäe. Iroonia ja huumoriga vürtsitatud apokalüptilised teemad. kultuur.err.ee, 28. veebruar 2020.


On Thursday, 20 February at 5 p.m. the artist Vello Vinn will open his anniversary exhibition “UMBLUU Time and Space. Vello Vinn feat. Kiwa” featuring Kiwa in the large gallery of the Tartu Art House. The exhibition has been curated by Andra Orn from NOAR.eu

The exhibition reveals the world of symbols of the singular printmaker Vello Vinn where words and shapes transform together. The simplest and probably the most precise definition for Vinn’s prints is “psychedelic” but often the term “surreal” is used to define them. The title of the exhibition comes from Aino Pervik’s book “Umbluu. New and Old Capers” that was illustrated by Vinn. Among many others, Kiwa was once infected by the magic of this book and the exhibition is therefore based on the principle of remix: the original works of the classical master have been combined with new interpretations.

Kiwa adds: “The psychedelics of Vinn are a critical technology in its purest form since they work with modeling our senses. The rhythm of the lines and the vibrations, pulses and repetitions in his pictures directly activate the networks of neurons in the viewers like a shaman controls the brainwaves of the participants of a ritual using a drum. These networks are like the grooves of a vinyl: petrified vibrations that will find the corresponding resonating frequencies in your brain that are working to keep your consciousness stable.”

Vello Vinn (b 1939) has graduated in 1968 from the Glass Art Department of the Estonian State Art Institute but is known as a printmaker and illustrator. His favourite techniques are etching and drypoint. He received his first award already in 1971 at the Ljubljana Biennial of Graphic Arts and his latest considerable recognition was the Kristjan Raud Art Award in 2015. An overview of his oeuvre is currently on display at the Kumu Art Museum in Tallinn.

The exhibition has been supported by the Cultural Endowment of Estonia, Kujundlik OÜ and Seri Disain OÜ. The exhibition will remain open until 15 March.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.