In memoriam Katrin Roots

Foto: Jaak Kikas

Katrin Roots
04.04.1970–04.04.2020

Peale pikka ja rasket haigust lahkus meie hulgast jäädavalt maalikunstnik ja kunstiõpetaja Katrin Roots.

Katrinis oli palju elurõõmu ja sära, kirge, julgust ja suurt seesmist tugevust, mõistvust ja sallivust.
Tal oli võime näha maailma ilu, tal oli süda, mis oskas tõeliselt armastada, talle oli antud loov meel, millega ta ise ilu ilma lõi.

Katrin Roots sündis 4. aprillil 1970 Tartus. Ta lõpetas Tartu Kunstikooli 1994. aastal nahakunsti erialal ja Tartu Ülikooli maalikunsti erialal 2000. aastal. Tartu Kunstikoolis õppis ta teistki korda, 2018 lõpetas ta dekoraator-stilisti erialal.

Katrin osales ühisnäitustel ja esines personaalnäitustega. 1999. aastal sai ta maalitudengi preemia.
Katrin oli Tartu Kunstnike Liidu liige alates 2000 ja juhatuse liige 2011–2012.

Aastatel 2000–2001 oli Katrin tegev Tartu Kunstimaja galeristina, 2000–2005 Tartu Kõrgemas Kunstikoolis maalimise õppejõuna, 2014–2017 Puka Kunstikoolis kunstiajaloo õpetajana.

Katrin Roots oli hinnatud ja armastatud maaliõpetaja Põlva Kunstikoolis alates 2005. aastast – kolm korda sai ta tehtud töö eest tunnustuse Põlva vallavalitsuselt ja kolleegidelt Põlva Kunstikoolist. Õpilased on iseloomustanud Katrin Rootsi tasakaaluka võtmeisikuna, kes oli tolerantne, sügava hingeeluga, õpetajana, kes uskus alati õpilaste võimekusse ning innustas noori end kunsti kaudu julgelt väljendama.

Oma viimase maalinäituse avas Katrin Põlva Kultuuri- ja Huvikeskuse trepigaleriis 2018 kevadel, oma sünnipäeval. Näitusel sai näha ekspressiivses laadis abstraktseid akrüülmaale, kus võis aimata kaugusesse kaduvaid maastikke. Pintslikiri lõuendil oli hoogne ja vaba, värvivalik valdavalt tumedatooniline sinine ja must, kuid seda eredamalt säras vähene valge piltidel. Näitust tutvustasid read Katrini pojalt Karl R. Kesmannilt:

„The shadows are our friends
they go when the sun falls down
but we know they’re waiting for us.”

Avaldame kaastunnet perekonnale ja lähedastele.
Jää hüvasti, armas Katrin!

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.