Maris Paal “Iiveldus” / Väike saal / 26.09.–18.10.2020

(Scroll down for English)

Alates laupäevast, 26. septembrist on Tartu Kunstimaja väikeses saalis avatud Maris Paali isikunäitus „Iiveldus”. Tegemist on esimese Hotell Pallase maalikunsti stipendiumi võitnud projektiga.

Soovides kaasa aidata maalikunsti arengule ning üliõpilaste loomingulisele tegevusele asutasid SA Tartu Kultuurkapital, Hotell Pallas OÜ ja Kõrgem Kunstikool Pallas koostöös Tartu Kunstnike Liiduga Hotell Pallase nimelise maalikunsti stipendiumi. Stipendium määratakse kutsutud konkursi korras Pallase maaliosakonna ühele üliõpilasele või maksimaalselt kolmeliikmelisele grupile. Lisaks näituseajale Tartu Kunstimajas sai võitja ka 1000 euro suuruse rahalise stipendiumi.

Maris Paali „Iiveldus” valiti kevadel välja konkursile laekunud üheksa projekti hulgast. Näitus koosneb maalidest ja interaktiivsest installatsioonist. Galeriis vastandatakse segatehnikas pastelsed, magusatoonilised teosed ebameeldivate visuaalidega nii maalides kui installatsioonis.

Kunstnik lisab: „Hiljuti on inimpuudutuse tähendus muutunud järsku millekski eemaletõukavaks. Otsekontakt teise inimesega on nüüd ohtlik ja räpane. Keskendun iiveldustundele kui inimese loomulikule füüsilisele reaktsioonile nähes midagi ebameeldivat või vastupidi, kogedes midagi ülemäära imalmagusat.”


Meediakajastus

Ode Maria Punamäe. Tartu kunstimaja projektijuht: Arne Maasiku isikunäitus on meie programmis oodanud viis aastat. Kultuur.err.ee, 29. september 2020.

Raimu Hason. Limaste imalate maalide vaatajat võib tabada iiveldustunne. Tartu Postimees, 30. september 2020.


From Saturday, 26 September Maris Paal’s solo exhibition “Nausea” can be visited in the small gallery of the Tartu Art House as the first project to win the Hotel Pallas painting scholarship.

The Cultural Endowment of Tartu, Hotel Pallas OÜ and Pallas University of Applied Sciences in co-operation with the Tartu Artists’ Union founded the Hotel Pallas painting scholarship in order to assist the development of painting and the creative output of the students. The scholarship is awarded to a student or a group of students (maximum three people) from the Painting Department of the Pallas University of Applied Sciences. In addition to the exhibition in the Tartu Art House, the winner also received a 1000 euro prize.

Maris Paal’s “Nausea” was selected in spring from a list of eight projects. The exhibition consists of paintings and an interactive installation. In the gallery, sweetly pastel-toned mixed media works are set in contrast to unpleasant visuals of the paintings and the installation.

The artist adds: “The meaning of human touch has recently become something repulsive. Direct contact with another person is now dangerous and dirty. I focus on nausea as a natural physical reaction when faced with something unpleasant or, vice versa, with something exceedingly sweet.”

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.