Karel Koplimets “Juhtum nr 16. Hirmu elemendid” / Suur saal / 23.10.–15.11.2020

(Scroll down for English)

Alates reedest, 23. oktoobrist on Tartu Kunstimaja suures saalis avatud Karel Koplimetsa isikunäitus „Juhtum nr 16. Hirmu elemendid (5 võimalikku maailmalõppu)”, mis tegeleb maailmalõpustsenaarimite ning nende käsitlemisega mängufilmides. Kuraator on Kaisa Maasik.

Uus projekt jätkab Koplimetsa huviga hirmude ja paranoiade vastu, võttes lähtepunktiks ulmefilmid inimkonna hukatusest. Antud süžeed on näitusesaalis kõrvutatud kliimamuutuste tagajärgedega, mis on filmikunstis üllatavalt vähelevinud. Kuigi kassahittides ei saabu viimnepäev meie ökoloogilise ignorantsuse tagajärjel, siis ei saa see tõenäoliselt olema ka niivõrd ulmeline ja plahvatuslik kui kinokultuurile seda kujutada meeldib.

Karel Koplimets (snd 1986) on kunstnik, kes loob peamiselt narratiivseid ruumiinstallatsioone, mille kandvate osadena kasutab kaamerapõhiseid meediume. Varasemalt peamiselt paranoiade, hirmude ja kriminaalsusega tegelenud kunstnik on viimaste projektidega käsitlenud majanduslike ja geopoliitiliste situatsioonidega seotud nähtusi. Ta on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia fotograafia osakonna ning täiendab end 2020. aastast kaheaastases HISKi residentuuriprogrammis Belgias. 2020. aastast on Koplimets kunstnikupalga saaja.

Näitus jääb avatuks 15. novembrini 2020.


From Friday, October 23 Karel Koplimets’s solo exhibition “Case No. 16. Elements of Fear (5 Ways to End the World)” can be visited in the large gallery of the Tartu Art House. The new exhibition will deal with different doomsday scenarios and their depiction in films. The curator is Kaisa Maasik.

In his new project, Koplimets continues examining fears and paranoias, focusing on sci-fi films that end with the extinction of humankind. These plots are combined with the effects of climate change, which are surprisingly under-represented in films. Even if the end in blockbusters isn’t the outcome of our ecological ignorance, it presumably won’t be as improbable and explosion-driven as the film industry leads us to believe.

Karel Koplimets (b 1986) is an artist working mainly with narrative installations through camera-based mediums. Koplimets used to work with notions like fear, paranoias and criminality, but has dealt with phenomena related to the economical and geopolitical situation in his latest projects. He has graduated from the Department of Photography of the Estonian Academy of Arts and is currently attending the postgraduate residency programme HISK in Belgium. Since 2020, Koplimets is one of the recipients of the artist laureate salary.

The exhibition is open until November 15, 2020.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.