Erika Tammpere „Pimedalegi selge” / Väike saal / 20.11.–13.12.2020

(Scroll down for English)

Alates laupäevast, 21. novembrist on Tartu Kunstimaja väikeses saalis avatud Erika Tammpere isikunäitus „Pimedalegi selge”.

Näitusel on välja pandud enamuses suureformaadilised tööd: viis gobelääni ja viis tekstiilinstallatsiooni. Tööd on valminud autori enda teostuses põhiliselt 2000ndatel. Aukohal on siiski nelikümmend aastat tagasi loodud „Taganttuules“, mille esmaesitlus oli Moskva olümpia Tallinna purjeregati ajal just Tartus, Spordimuuseumis.

Erika Tammpere teosed on väga värvilised ja tihtipeale on sisule lähenetud ootamatu nurga alt, hea huumoritajuga. Viimasel aastakümnel, siis juba täiesti pimedana, on kunstnikul valminud mitmeid omapäraseid töid digitaalse värvimääraja ja abikaasa Taso silmade toel. Autor on hoolitsenud ka saatusekaaslaste eest: iga töö kohta on näitusel kirjeldustõlge punktkirjas.

Erika Tammpere (snd 1942) lõpetas ENSV Riikliku Kunstiinstituudi 1966. aastal tekstiilikunstnikuna. Ta on töötanud disainerina tekstiilivabrikus Punane Koit ja Teadus-Tootmiskoondises Mistra. Alates 1992. aastast on Tammpere vabakutseline. Tegemist on tema esimese isikunäitusega Tartus.

Autor tänab toetuse ja abi eest Eesti Kultuurkapitali, Eesti Kunstnike Liitu, Tartu Kunstimaja, Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi ja SA Virumaa Muuseumid.


From Saturday, November 21 Erika Tammpere’s solo exhibition “Even Blind Understand” can be visited in the small gallery of the Tartu Art House.

Mainly large-format works are exhibited: five tapestries and five textile installations. The works have mostly been made by the artist herself in the 2000s. However, the place of honour belongs to “Tailwind” that was created forty years ago and was presented for the first time during the Tallinn Regatta of the Moscow Olympics and was then on display in the Sports Museum in Tartu.

The works of Erika Tammpere are very colourful and they often approach the theme from an unexpected viewpoint and through humour. In the last decade when she was completely blind, the artist has made numerous unusual works with the support of a digital colorimeter and the eyes of her husband Taso. The author has also taken into consideration the people who share his fate: every exhibited work is accompanied by descriptive translations in Braille.

Erika Tammpere (b 1942) graduated as a textile artist from the Estonian State Art Institute in 1966. She has worked as a designer for the textile factories Punane Koit and Mistra. Since 1992, she has been a freelance artist. This is her first solo exhibition in Tartu.

The artist wishes to thank Cultural Endowment of Estonia, Estonian Artists’ Association, Tartu Art House, Estonian Museum of Applied Art and Design and Virumaa Museums for their support.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.