Kagu-Eesti keraamikute ühisnäitus „Rutiin või rituaal?” / Väike saal / 27.02.–28.03.2021

(Scroll down for English)

Kagu-Eesti keraamikute ühisnäitus Tartu Kunstimajas

Alates laupäevast, 27. veebruarist on Tartu Kunstimaja väikeses saalis avatud Kagu-Eesti keraamikute ühisnäitus „Rutiin või rituaal?”.

Käsitöökeraamika – mõnus ja intiimne, muudab igapäevase koduse rutiini justkui meeliköitvaks rituaaliks. Söömine-joomine on igapäevased tegevused ning iga päev kasutatavad nõud peavad olema käepärased ja nauditavad. Mõtestatud, meile tähtsad ja meie nägu. Samuti on keraamiku tööprotsessis koht nii rutiinil kui rituaalil. Loomisrõõm on disaini lahutamatu osa.

Vähem oluline pole ka see kultuuriruum, kust keraamika on välja kasvanud ja millist visuaalset lugu tarbeesemed meile jutustavad. Eesti Kunstiakadeemia keraamikaosakonna emeriitprofessor Leo Rohlin on öelnud: „Hea tarbevorm, olgu selleks siis tarbenõu või vaas väärib samasugust lugupidamist nagu vabakunsti piirimail hõljuv taies. Seninähtu põhjal on just Kagu-Eesti keraamikud suutnud mitte ainult järgida, vaid ka uuendada ning isikupärastada sealset saviesemete valmistamise traditsiooni ning säilitada savi kui materjali võlu.“

Idee autor, Jana Huul, esitles näitust „Rutiin või rituaal?” esimest korda 20.11.2019–12.01.2020 Vana-Võromaa Kultuurikojas.

Kagu-Eesti aktiivsete savimeistrite tarbenõude ülevaatlikul näitusel osalevad: Karmen Kevvai, Urve Konksi, Meelis Krigul, Signe Krigul, Helemall Maask, Krista Nagel ja Aivar Rumvolt.

Kuraatorid: Stella Mõttus, Urve Konksi, Jane Ansmann
Näituse mentor: Leo Rohlin
Film: Lauri Nagel
Graafiline disain: Anette Konksi
Täname: Eesti Kultuurkapital, Tartu Kunstimaja, Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum, Eesti Klaasikunstnike Ühendus


Joint exhibition of ceramic artists from South-Eastern Estonia in the Tartu Art House

From Saturday, 27 February a joint exhibition of ceramic artists from South-Eastern Estonia “Routine or Ritual?” will be opened in the small gallery of the Tartu Art House.

Handmade ceramics are pleasant and intimate, transforming the everyday domestic routine into an enchanting ritual. Eating and drinking are everyday activities and dishes used each and every day must be convenient and enjoyable. Deliberate, relevant to us and shaped likes us. The process of creating ceramics also contains both routine and ritual. The joy of creation is an integral part of the design.

Equally important is the cultural space that has given rise to the ceramics and that is conveyed to us by the utensils and dishes. Leo Rohlin, the professor emeritus of the Department of Ceramics at the Estonian Academy of Arts, has said: “A good usable form, no matter if it is a dish or a vase, deserves the same respect as works that float somewhere on the periphery of visual arts. From what I have seen, the ceramic artists of South-Eastern Estonia have not only managed to follow but also to innovate and individualise the earlier tradition of making items from clay and to preserve the charm of clay as a material.”

The author of the idea, Jana Huul, presented the exhibition “Routine or Ritual?” for the first time in 20.11.2019–12.01.2020 at the Vana-Võromaa Museum and Art Gallery.

The overview exhibition of active ceramic artists working with clay in South-Eastern Estonia includes Karmen Kevvai, Urve Konksi, Meelis Krigul, Signe Krigul, Helemall Maask, Krista Nagel and Aivar Rumvolt.

Curators: Stella Mõttus, Urve Konksi, Jane Ansmann
Mentor of the exhibition: Leo Rohlin
Film: Lauri Nagel
Graphic design: Anette Konksi
Thanks: Cultural Endowment of Estonia, Tartu Art House, Estonian Museum of Applied Art and Design, Estonian Glass Artists’ Union

 

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.