„Endel Taniloo 100“ / Monumentaalgalerii / 20.01.–19.02.2023

(Scroll down for English)

Reedel, 20. jaanuaril kell 18.00 avatakse Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis skulptuurinäitus „Endel Taniloo 100“. Näituse kuraatorid on Eike Eplik ja Elika Kiilo-Kulpsoo.

Näitus „Endel Taniloo 100“ on pühendatud kunstniku 100. sünniaastapäevale, meenutamaks ja tunnustamaks teda kui andekat loojat ja olulist tegelast Tartu kunstielus.

Endel Taniloo puhul on kahtlemata tegemist inimesega, kelle tähtsust Tartu kunstis ei saa alahinnata. Ta oli tulihingeline Tartu kunstielu korraldaja ja edendaja, viljakas skulptor, uudishimulik elujälgija, silmapaistev õpetaja ning hinnatud kolleeg. Tema virka ja energiast pakatavat olemust, värvikat isiksust ja suurt elujõudu märkasid ja tunnustasid paljud.

Endel Tanilool oli erakordset pikk, mahuks ja mitmetahuline loominguline karjäär. Ligi kuuekümne aasta jooksul valmis tal tuhatkond taiest, toimus üle kolmekümne isikunäituse ning ta osales pidevalt erinevatel ülevaatenäitustel.

„Näitusele oleme välja pannud võimalikult mitmekesise valiku kunstniku töödest, andmaks edasi tema loomingu mitmekesisust, kunstilist arengut ja pidevat soovi katsetada. Olles korduvalt viibinud Taniloo Tartus Jakobi tänaval asuvas kortermuuseumis ja tema koduses Kalda tee ateljees, tundub, et talle meeldis tööruumis end oma skulptuuridest ümbritseda, neid korduvalt vaadelda ja sel viisil neid teistele näidata. Sarnase keskkonna lõime ka galeriisse, et vaataja saaks osa kujurit ennast igapäevaselt ümbritsenud külluslikust loomingust,“ selgitavad kuraatorid.

Endel Eduard Taniloo (1923–2019) oli eesti skulptor, kes peamiselt tegutses figuraal-, portree- ja monumentaalskulptuuri vallas. Ta õppis Tartu Õpetajate Seminaris (1940–1943), Kõrgemas Kunstikoolis Pallas (1943–1944) ja Tartu Riiklikus Kunstiinstituudis (1946–1952). Aastatel 1959–2000 töötas Endel Taniloo Tartu Kunstikoolis õpetajana, aastatel 1992–1995 oli ta Tartu Ülikooli maaliosakonna õppejõud. Ta oli Kunstnike Liidu Tartu osakonna esimees aastatel 1977–1987. Talle on antud Valgetähe IV klassi teenetemärk (2002).

Graafiline disain: Silver Sikk
Tänud: Airike Taniloo- Bogatkin, Georg Bogatkin, Urmas Taniloo, Heljo Taniloo, Korp! Revelia

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.
Näitus jääb avatuks 19. veebruarini.


Meediakajastus

Raimu Hanson. Endel Taniloo figuraalplastikat täiendavad metall ja värvid. Tartu Postimees, 24. jaanuaril 2023.

Raimu Hanson. GALERII ⟩ Üks, kaks, kolm ja korraga Tartu kunstimajas. Tartu Postimees, 20. jaanuaril 2023.

Jane Saluorg. Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis avatakse skulptuurinäitus „Endel Taniloo 100”. Raadiouudised err.ee, 20. jaanuaril 2023.


On Friday, 20 January at 6 p.m. the sculpture exhibition “Endel Taniloo 100” will open in the monumental gallery of the Tartu Art House. The curators of the exhibition are Eike Eplik and Elika Kiilo-Kulpsoo.

The exhibition is dedicated to the 100th anniversary of Endel Taniloo’s birth, to remember and recognise him as a talented artist and an important figure in the art life of Tartu.

Endel Taniloo was a person whose importance in the art of Tartu certainly cannot be underestimated. He was an ardent organiser and promoter of artistic life in Tartu, a prolific sculptor, a curious observer of life, an outstanding teacher and a valued colleague. His cheerful and energetic nature, colourful personality and great vitality were familiar to many.

Endel Taniloo had an exceptionally long, extensive and multifaceted creative career. Over the course of nearly sixty years, he completed about a thousand sculptures, had more than thirty solo exhibitions and constantly participated in various overview exhibitions.

“At the exhibition, we have displayed as diverse a selection of the artist’s works as possible, to convey the diversity of his work, his artistic development and his constant desire to experiment. Having visited Taniloo’s flat museum in Jakobi street in Tartu and his home studio in Kalda street many times, it’s clear that he liked to surround himself with his sculptures in his workspace, to look at them repeatedly and show them to others in this manner. That’s why we created a similar environment in the gallery, so that the viewer can take part in the abundant creations that surrounded the sculptor himself daily,” the curators explain.

Endel Eduard Taniloo (1923–2019) was an Estonian sculptor who mainly worked in figural, portrait and monumental sculpture. He studied at the Tartu Teachers’ Seminary (1940–1943), the Pallas Art School (1943–1944) and the Tartu State Art Institute (1946–1952). In 1959–2000, Endel Taniloo worked as a teacher at the Tartu Art School, and in 1992–1995 he was a lecturer at the Painting Department of the University of Tartu. He was the chairman of the Tartu Artists’ Union from 1977 to 1987. He was awarded the Order of the White Star, Fourth Class (2002).

Graphic design: Silver Sikk
Thanks: Airike Taniloo- Bogatkin, Georg Bogatkin, Urmas Taniloo, Heljo Taniloo and Korp! Revelia

The exhibition is supported by the Cultural Endowment of Estonia.
The exhibition will be open until 19 February.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.