„MEES&MEES: Ellujäämise kunst“ / Monumentaalgalerii / 12.04.–19.05.2024

(Scroll down for English)

Reedel, 12. aprillil kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis kunstiprojekti „Pärnu-Tartu-Pärnu kunstiekspress“ raames grupinäitus „MEES&MEES: Ellujäämise kunst“. Näituse kuraator on Jan Leo Grau.

Näitus kõneleb mehe positsioonist kaasaegses ühiskonnas ning vaatleb läbi erinevate pilkude, kuidas mehena klišeedest ja stereotüüpidest küllastunud maailmas iseendaks jääda.

Näitusel osalevad kunstnikud püüavad avardada tavapäraseid arusaamu maskuliinsusest – seda nii ajalugu dekonstrueerides kui ka kaasaegset meest defineerides. Hispaania kunstnik Naro Pinosa segab kokku kunstiajaloo kaanonitest tuttavad portreed kaasaegsete „iluideaalidega” ja tõstatab küsimusi mehelikkuse muutuvatest väärtustest. Hispaania performaator ja muusik Alvaro Sola on võtnud eesmärgiks reformida flamenkot ja copla´t, kus on kehtinud ranged soorollid. Ivan Dumonti fotod Alvaro Solast dokumenteerivad püüet tõstatada küsimusi võrdõiguslikkusest ja kaasajastada flamenkot läbi visuaali kui ka muusika.

New Yorgis tegutsev kunstnik David Williams läheneb mehelikkusele läbi diskrimineeriva „kassitädi” (cat lady) termini ja portreteerib kassionusid ehk mehi, kes ei pea suurt kassilembust sugugi ebamehelikuks omaduseks. Samuti New Yorgist pärit Arne Svenson uurib visuaalseid karakteristikuid, mis eristavad heterot homoseksuaalsest mehest. Valdek Laur püüab aga välja selgitada, mis on mehelikkus ja mida peaksid tegema kõik need isased, kes maskuliinsuse ideaalile ei vasta?

Näitusel osalevad kunstnikud Valdek Laur, Naro Pinosa, Alvaro Sola & Ivan Dumont, Arne Svenson, David Williams ja RASI +.

Näitust toetavad Eesti Kultuurkapital ja Pärnu linn.

Kunstiprojekt „Pärnu-Tartu-Pärnu kunstiekspress“ on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 lisaprogrammist.


On Friday, 12 April at 5 p.m., the group exhibition “MAN&MAN: The art of Survival” will open in the monumental gallery of the Tartu Art House as part of the art project “Pärnu-Tartu-Pärnu Art Express”. The curator of the exhibition is Jan Leo Grau.

The exhibition focus on the positions of men in today’s society and examines how to remain yourself as a man in a world saturated with clichés and stereotypes.

The artists participating in the exhibition seeks to expand the conventional understanding of masculinity, by deconstructing history as well as defining the modern man. Spanish artist Naro Pinosa mixes familiar portraits from the canons of art history with modern “ideals of beauty” and raises questions about the changing values of masculinity. In Spain, performer and musician Alvaro Solahas set out to reform flamenco and copla, in which strict gender roles have applied. Ivan Dumont’s photographs of Alvaro Sola document the effort to raise questions about equality and to modernise both the visuals and music of flamenco.  

New York-based artist David Williams approaches masculinity through the discriminatory term “cat lady” and portrays cat uncles, i.e. men who do not consider the great love of cats to be an unmanly quality. Arne Svenson, also from New York, examines the visual characteristics that distinguish straight men from homosexuals. On the other hand, ValdekLaur seeks to determine what masculinity is and what all the males who don’t fit the ideal of masculinity should do?

Participating artists: Valdek Laur, Naro Pinosa, Alvaro Sola & Ivan Dumont,  Arne Svenson, David Williams and RASI +.

The exhibition is supported by the Cultural Endowment of Estonia and the city of Pärnu .

Art project “Pärnu-Tartu Art Express” is part of the European Capital of Culture Tartu 2024 additional programme.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.