Marge Nelk „Trompe-l’oeil ehk silmapete” / Väike saal / 06.05.–05.06.2022

(Scroll down for English)

Reedel, 6. mail kell 17 avatakse Tartu Kunstimaja väikeses saalis Marge Nelgi isikunäitus „Trompe-l’oeil ehk silmapete”.

Marge Nelk tegeleb oma näitusel maagilise inventuuriga – enda ümber ja sisse kogunenud asjade ning nähtuste inventariseerimise ja süstematiseerimisega. Viimasel paaril aastal on kunstnikul olnud võimalus tegeleda enda ümber ja sees olevate asjade ning nähtuste süstematiseerimisega. Süsteemide loomiseks on ta kasutanud Trompe-l’oeil stiilis kurioosseid kabinette (Cabinets of Curiosity), mis sobivad selleks suurepäraselt.

Ent siiski on need süsteemid vaid silmapetted – esemed on küll korrapäraselt teemade kaupa lahterdatud, maailm on korrastatud, riiulis, kapis, paigas ja kontrolli all, kuid loodud süsteemid on lähemal vaatlusel kummalised ja nihestatud – suurused ei klapi, osad asjad ei ole reaalselt olemasolevad või on vales kategoorias. Tegu on luhtaläinud katsega kaosest korda luua. Aegade sadestuses saavad kokku võimalik ja võimatu.

Marge Nelk (s 1975) on lõpetanud Tartu ülikooli usuteaduskonna ja Tartu Kõrgema Kunstikooli fotoosakonna. Hetkel tegutseb ta vabakutselise kunstniku, illustraatori, kujundaja ja fotograafina. Lisaks on tal pooleli õpingud Tartu Kunstikooli 3-D erialal.

Näitus on avatud 5. juunini.


Meediakajastus

Lauraliis Süldre, Ave Häkli. Edgar Tedresaar: teen väga ökoloogilist maalikunsti. Kultuur.err.ee, 9. mail 2022.


On Friday, 6 May at 5 p.m. Marge Nelk will open her solo exhibition “Trompe-l’oeil or Decieve the Eye” in the small gallery of Tartu Art House.

Marge Nelk uses her exhiption to conduc a magical inventory: listing and systematising things and phenomena found around her. Over the last years, there has been an opportunity to take stock and to organise the objects and phenomena that have accumulated around her. Trompe-l’oeil-style cabinets of curiosity are perfect for creating systems.

However, the results are deceptive: objects are regularly compartmentalised by topic, the world is organised, on a shelf, in a closet, in place and under control, but on closer inspection the created systems are strange and distorted. The sizes don’t fit, some things do not really exist or are in the wrong category. It is a failed attempt to restore order from chaos. The possible and the impossible meet in the Deposits of Time.

Marge Nelk (b 1975) graduated from the Faculty of Religion at the University of Tartu and the Department of Photography at the Tartu Art College. She currently works as a freelance artist, illustrator, designer and photographer. Nelk is also studying 3D art at the Tartu Art School.

The exhibition is open until 5 June.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.