Helga Roht Poznanski “Kord me tuleme tagasi” 20.10.-20.11.2011 / Monumentaalgalerii

HELGA ROHT POZNANSKI ESIMEST KORDA TARTU KUNSTIMAJAS

19. oktoobril avas Kunstiühing “Pallas” Tartu Kunstimaja Monumentaalgaleriis Ameerika Ühendriikides Bostonis elava eesti kunstniku Helga Roht Poznanski (1927) uudisloomingu näituse “Kord me tuleme tagasi. Selle aasta akvarellid”.

Tegemist on kunstniku esimese isiknäitusega oma sünni- ja lapsepõlvelinnas. Üle neljakümne näitusele valitud tinglikus võtmes loodud akvarellmaali on sündinud just sellele väljapanekule mõeldes. Helga Roht Poznanski tugevalt ja tooniküllaselt värvipõhine looming tuletab meelde vanu ruume ja otsib uusi. Tema poolt läbi mängitud erksad akordid ja võnked ning geomeetrilised seaded annavad aimu, et värv on tõhus, väärt ja püsiv vahend meie meeli teritama ja hingesügavusi avama. Seda aitab esile tuua ka musta värvi, tumeda energia olemasolu.
Näituse juurde kuulub seitsmekümneleheküljeline pilkupüüdvas värvikuues kataloog eesti ja inglise keeles, mis sisaldab kõigi eksponeeritud teoste reprosid ja Kersti Kolli ülevaadet kunstniku elust ja tööst. Kataloogi on kujundanud Tiit Jürna ja inglise keelde tõlkinud Kersti Unt.

Helga Roht Poznanski pages 1944. aastal Eestist koos emaga. Aastail 1944—1945 elas ta Viinis ja õppis säälses kunstiakadeemias. Siis oli mitmes põgenikelaagris ning siirdus 1948. aastal Canadasse. 1952. aastal lõpetas Helga Roht Poznanski Montrealis Moekunsti Akadeemia ning alustas kaheksateist aastat kestnud moekunstnikukarjääri Montrealis ja New Yorgis. Pöördudes tagasi maalimise juurde, jätkas ta aastail 1064—1966 õpinguid New Yorgis, koolis nimega Arts Students League. Aastail 1974—1978 täiendas ta end Bostoni Kunstimuuseumi Koolis ning võitis viienda aasta stipendiumi. Näitustel esineb Helga Roht Poznanski 1967. aastast ja 1980. aastast on tal olnud mitmeid isiknäitusi Canadas ja Ameerika Ühendriikides. Tema huvid kunstnikuna ulatuvad fotorealismist abstraktsionismini.
Ainus Helga Roht Poznanski varasem näitus kodumaal toimus 2000. aastal Adamson-Ericu Muuseumis Tallinnas. Ta oli samuti esindatud suurnäitusel “Eesti kunst paguluses”, mis sündis 2010. ja 2011. aastal Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi ja Kunstiühingu “Pallas” koostöös. 2009. aastast on Helga Roht Poznanski Kunstiühingu “Pallas” kirjavahetajaliige. Juba tema isa Julius Roht õppis Konrad Mäe juhendamisel “Pallase” kunstikoolis ja oli kunstiühingu liige.

Näituse on koostanud Ülle Kruus ja Enn Lillemets.
Näitust on toetanud Mati Kitsik ja Tartu Kultuurkapital.

Pressiteate koostas
Enn Lillemets
5555 8280
Enn.Lillemets@gmail.com

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.