Rauno Thomas Moss “Eesti ballaadid: Tartu 2013” 15.02.-10.02. 2013 / Väike saal

Moss_Eesti ballaadid Tartu 2013Rauno Thomas Mossi Eesti ballaadid: Tartu 2013 on Tallinna Linnagaleriis 2012 lõpul toimunud samanimelise näituse Tartu esitlus.

Kuid kahte sarnast näitust pole olemas. Nii on siingi vahetunud osa töid ja lisandunud skulptuurilised objektid, mis uues ruumilahenduses annab taas erineva lähenemise materjalile.

Rauno Thomas Mossi Eesti ballaadid: Tartu 2013 on kunstniku sünge ja hoiatava alatooniga teema-arendus, mis käsitleb Eestit ja ballaade mitte rahvusromantilises lähenemises, vaid pigem globaalsemas ja üldinimlikumas. Sellest ka maalikeelelised ja kompositsioonilised seosed läänekunsti klassikaga. Kunstniku seisukoht ja tunnetus on, et Eesti ja eestlus ongi klassikalise kultuuri vili. Me poleks täna eestlased ilma Piibli, Aristotelese ja Püha Augustiinuseta.

Eestlased nimetavad endid endiselt loodusrahvaks, kuid kui palju on sellest alles ja mida tähendab üldse olla loodusrahvas? Kas selline poeetiline enesereflektsioon pole koomiline? Tegelikult oleme me rahvaste sulatusahjus siiski vaid üks paljudest etnilistest ja kultuurilistest gruppidest. Samasugused inimesed eluõigusele, kuid niisamuti samade hirmude, lootuste ja pahedega.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.