Üheksas ring – kinnismõtted – The Ninth Circle of Obsession / Suur saal 12.07.-28.07. 2013

cover (1)

 

 

 

For English scroll down

Opening 12.07, 2013 18:00
Näituse avab  Ivana Ranisavljević performance-tants

Üheksas ring – kinnismõtted

Osalevad kunstnikud:

Laura Guokė (LT), Evelyn Müürsepp- Grzinich (EE), Ruben van Klaveren (NL), Natasa Kokić (SRB), Paweł Matyszewski (PL), Izabela Ołdak (PL), Marcin Owczarek (PL), Ivana Ranisavljević (SRB).

Kuraator: Izabela Ołdak

Kinnismõtted on vaimne seisund, mis tähendab võimetust vabaneda korduvatest mõtetest või -kujutistest; võimetust takistada end ikka ja jälle sama käitumismustrit kordamast. Tegemist on ärevushäirega, mida iseloomustavad irratsionaalsed mõtted ja impulsid, millega kaasneb samas arusaamine nende absurdsusest.

Näitusel “Üheksas ring – kinnismõtted” esitletud teosed tegelevad selle teema põhjalikuma analüüsiga, kinnismõtete kui seisundi tunnistamise ja teadvustamisega, põhinedes isiklikel kogemustel ja tähelepanekutel ümbritsevast.
Kunst on hullusele alati lähedal seisnud. Kunst on alati üritanud normi alistada või laiendada. Maailma defineerida. Otsida tõde ja vastata kõige ürgseimatele küsimustele.
Näituse pealkiri viitab Dante “Jumalikule komöödiale”, täpsemalt põrgu viimasele ringile, mis on ette nähtud reeturitele. See on kõige piinarikkam osa põrgust, kus süüdimõistetud – mõned neist külmutatud jäässe – kannatavad kõige enam. Dante põrgu üheksandast ringist võib leida inimkonna suurimad reeturid: Kaini, Juuda, Brutuse, Cassiuse ja Lutsiferi.
Dante aga ei teadvustanud, et on olemas ka reetmine, mille me paneme toime enda suhtes, oma sisemiste vajaduste, oma ihade ja loomuliku käitumise ning primaarsete instinktide suhtes. Näitusel osalevad kunstnikud väljendavadki seda tähelepanuta jäänud reetmise aspekti, sest just see ongi kinnismõtete aluseks. See tekitab mitmeid küsimusi, nagu näiteks: mis võiks olla kinnismõtete üheksas ring? Kas see on midagi, millest me üritame kõige enam oma mõtetes lahti saada? Midagi, mida me kardame, häbeneme või vihkame? Võib-olla on tegu nendesamade teemade, kujude ja vormide kordusega, mis moodustavad meie kõige olemuslikuma probleemi analüüsi?
Käesoleval näitusel oleval kunstiteosed on püüdnud neile küsimustele vastata, kasutades eri meediume, nagu maalikunst, joonistus, fotograafia, performance, digitaalmeedia. Kunstnikud on pärit eri riikidest (Eesti, Leedu, Madalmaad, Poola, Serbia) ning erineva kultuuritaustaga, mis lisab teemakäsitlusele mitmekesisust ning avardab tõlgendamisruumi.

Izabela Ołdak

 

Opening 12.07, 2013 18:00
Opening dance-performance by Ivana Ranisavljević

The Ninth Circle of Obsession

Participants:

Laura Guokė (LT), Evelyn Müürsepp- Grzinich (EE), Ruben van Klaveren (NL), Natasa Kokić (SRB), Paweł Matyszewski (PL), Izabela Ołdak (PL), Marcin Owczarek (PL), Ivana Ranisavljević (SRB).

Curator: Izabela Ołdak

Tartu Kunstimaja/Tartu Art House
Vanemuise 26
Gallery is opened from Wed-Mon 12:00-18:00
Tartu, Estonia
http://kunstimaja.ee
+372 555 91 425
galerist@kunstimaja.ee

Obsession is a mental state consisting of the inability to one’s self from incessant thoughts or images; the inability to prevent oneself from repeating the same actions over and over. It is a type of anxiety disorder that is reflected by the presence of irrational thoughts and impulses, which themselves are accompanied with recognition of their own absurdity.

The artworks presented in the Ninth Circle of Obsession exhibition present deeper analyses of the subject. A recognition and awareness of the obsessions based on personal experience and observations of one’s surroundings.

Art has always been close to madness. To overpower or extend the norm. To define the world. To search for the truth and answer the primal questions.

The exhibition’s title refers to the Divine Comedy by Dante, and more specifically to the last, circle of hell, the place of traitors. The area of hell, where convicts suffer the most, some dipped in ice. In Dante’s ninth circle of hell the biggest traitors of humanity can be found, such as: Cain, Judas, Brutus, Cassius and Lucifer.

What Dante didn’t acknowledge was the betrayal of ourselves, our inner needs, desires and instincts—primal, natural behaviour. The artists express this overlooked aspect, as these are the foundations of obsession. Many questions rise, such as: What could be the ninth circle of obsession? Is this what is most pushed out of the mind? Perhaps that which we are scared of, ashamed of or that we hate? Maybe it is the repetition of the same topics, forms and shapes that are an analysis of our inherent problem?

In this exhibition we can see answers to these questions embodied in the artworks created in different media such as: painting, drawing, photography, performance, digital media. The artists are coming from different countries (Estonia, Lithuania, the Netherlands, Poland, Serbia) and cultural backgrounds, which gives a bigger variety and a broader spectrum of thought regarding the subject of the exhibition.

Izabela Ołdak

IAM-ENG_whiteletters

 

Galerist Indrek Grigori kommentaar näitusele Klassikaraadio saates Delta 18.07. 2013

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.