Eda Lõhmus “Põld / Field” / 27.08. – 20.09. 2015 / Suur saal

Eda Lõhmus plakatEda Lõhmuse (s. 1978) maalid on lihtsatel, üldinimlikel teemadel.

Neist on keeruline kirjutada.

Kunstnik on alates TÜ maaliosakonna aastaid liikunud mööda maalitud maastikke. Nüüd on kunstniku momendid veninud lõpututeks unenäolisteks hetkedeks, mõtted avardunud universaalseteks, postmaastikele lisanduvad ikka uued maastikud…Jälgija silme all vaateväli muutub, transformeerub teiseks, rada on sama, kuid muutub järjest sügavamaks, kohati neelavaks, lisandunud on kihte (pinnase või värvi), huumust, toone, lõhnu, aga küsimused on jäänud samaks. Kõik, mis on nüüd suurem, süngem, ülevam, hirmutavam, sügavam, tumedam, filosoofilisem, kihilisem, varjundirikkam, unenäolisem, heledam, morbiidsem, kargem, ängistavam, vabastavam, on ikkagi Eda Lõhmus.

Eluring liigub nüüd laiema kaarega, nagu kogenud heinaniitjal, vikat lõikab teravalt. Ring või hoopis pigem paratamatu spiraal, mis tuleb ikka tagasi samade kogemuste juurde: sünd, surm, hirm. See ring keerab Lõhmuse suurtel lõuenditel kord heleda, siis tumeda poole, kord tõstab inimese üles, kord tõukab välja. Inimese heidetus maailma ja surma paratamatus peegeldub Lõhmuse tööde maalilises ängis, hingamisruumi annab elu mõtte lubadus, lootus ja helgus heledatel pindadel. Või vastupidi, kui soovite.

Elu ehk filosoofia põhiküsimused on vaataja ette esitatud ja nüüd võime ise endalt küsida. Vastusena peame paraku aktsepteerima samuti küsimust. Kuid kui meie küsi, ei ole meid olemas.

Näitus tegeleb substantsiga, millest me oleme idanenud ja kus me kõduneme, ühtaegu ülendav ja määriv on see pinnas. Kunst või elu on ebatasane, absurdne, lõputu põld, millel võib astuda päeva loojanguni lõpuni jõudmata.

http://edalohmus.wix.com/eda-lohmus

—————————

Eda Lõhmus’ exhibition “Field” in the Large Gallery at Tartu Art House from 27 August to 20 September.

This exhibition “Field” at the Tartu Art House by Eda Lõhmus (b. 1978), who divides her time between Estonia and Belgium, is long awaited and so far her largest exhibition at home.

Even before she graduated from the painting department at the University of Tartu, Eda Lõhmus’ work gained recognition in the world of painting and still continues to deal with fundamental issues of life. Existentialist in essence, and close to nature by birth, her work is deep, simple, multi-layered, oppressive and edifying. Her work provides an aesthetic experience for the lover of pure painting, but also philosophical enjoyment and pain. This work derives from where all have come and where we will all go in the end.

The paintings are accompanied in the exhibition by two videos and an installation.

http://edalohmus.wix.com/eda-lohmus

Meedia:
Raimu Hanson “Kunstnik tõi põllumulla näitusele” Tartu Postimees 31.08. 2015
Henrik Sova “Transgressiivne kartulipõld” 28.09.2015

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.