Rein Kelpman “Argipäevased Illusioonid / Everyday Illusions” 05.05. – 29.05. 2016 / Suur saal

PlakatJPG

Rein Kelpman
“Argipäevased Illusioonid  / Everyday Illusions
05.05. – 29.05. 2016

 

Rein Kelpmani sõnul on Kunstimaja näituse puhul tegemist järjekordse eksperimenteerimisega maalimaterjalide maailmas, kus loomingu keskne osa on faktuuril. Enamik töid on valminud vahemikus 2014-2016 ning viimased lõpetatud vahetult enne näitusesaali jõudmist.

„Minu loomingut võib vist nimetada protsessuaalseks, kuna enamik pilte pole korraga ja lõpuni valmis, aegajalt võtan ette mõne seina ääres seisnud maali, et sellele uut värvikihti kanda.

Olen püüdnud tabada eneselegi ootamatuid ja raskesti talletatavaid koloriidikooslusi, kombates intuitiivselt värvide kooskõlasid. Pildi formaadil on sealjuures oluline roll intiimse seisundi loomises ning peaks vaataja ehk justkui enesesse haarama. Ma usun ja loodan, et minu piltide koloriidi intensiivsus ja kompositsooniline lakoonilisus kõnetavad vaatajaid nii-öelda “kõva  häälega”.

Näituse pealkiri ei tähenda aga midagi muud, kui katset hetkeks astuda argielulisest rutiinist illusoorsetesse kujutlustesse.”

Rein Kelpman (snd 1960) on vabakutseline kunstnik, kes näitustel osalenud 1980ndate keskpaigast. Kelpmani varasemat maalilaadi on iseloomustatud nii ekspressiivsete kui nihestatult primitiivsetena, ent need valdavalt figuraalsed, jutustava sisuga maalid asendusid 1990ndatel geomeetrilise iseloomuga abstraktsioonidega, kus loo asemel kesksel kohal maalipinna faktuur. Emotsionaalses plaanis iseloomustab kogu Kelpmani loomingut enesekaemuslik, sissepoole pööratud meeleolu.

 

 

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.