Emma Peura, Janette Holmström, Kaija Hinkula, Jussi Nykänen “Põjaveed” / 28.07. – 21.08. 2016 monumentaalgalerii

Põhjaveed

 

 

Emma Peura, Janette Holmström, Kaija Hinkula, Jussi Nykänen ühisnäitus
„Põhjaveed“

28.07. – 21. 08. 2016 monumentaalgalerii

Avamine neljapäeval 28. juulil kell 18:00

 

Näitus “Põhjaveed” Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis esitleb gruppi noori soome kunstnikke, kes omas meediumis – maal, graafika, foto – keskenduvad kummalisele ja tundmatu kujutamisele. Haaratuna läbi alateadvuse kulgeva mälestuste sürrealistliku voolu, juhib nende näitus vaataja läbi segunevate reaalsuste helgatuste.

Kaija Hinkula maalid sarjast “India ekspress” moodustuvad eksootilise loomusega kiiretest ja spontaansetest pintslilöökidest. Sarjana vaadatuna on need kui abstraktne päevik reisidest võõrastele maadele ja kohtumistest eksootiliste kultuuridega. Hinkula abstarktid on tundmatuga kohtumisel tekkiva vaimse pinge jäädvustused.

Jussi Nykänen loob fotograafia ja monotüüpia meediumite abil kunstnikule hingelähedase Põhjala sürrealistlike olevusi ja maastikke. Otsides võimalusi pildiliselt ja pildil kujutada nii nähtavat kui nähtamatut, on ta jõudnud tesoteni, mida ise nimetab panteistlikeks ikoonideks.

Emma Peura leiab oma õõvastavate teoste ainese unenägudest ja mahasurutud ihadest. Peura jaoks on kunst tasakaalu otsimine enesepaljastamise ja -varjamise vahel. Seetõttu on igal joonel, mille kunstnik maalinud on, rohkem kaalu kui ühelgi värvil maailmas.

Janette Holmströmi fotodel domineerib maaliline pitoresksus. Erinevate filtrite ja peegelduste abil loodud fotodel kuhjuvad kohamälu ja hetke emotsioonid.

Kõik neli kunstnikku on lõpetanud Saamimaa Rakenduteaduste Ülikooli Imatras vahemikus 2008 – 2012 ning olnud seotud Imatras asuva kunstnike kommuuniga Krimi maja. Neil on varem olnud ühisnäitus ITÄÄ (=EAST) galeriis Rantakasarmi Helsingis.

Rohkem infot:
www.kaijahinkula.com
www.emmapeura.com
www.janetteholmstrom.com

 

 

 

Emma Peura, Janette Holmström, Kaija Hinkula, Jussi Nykänen
Group show „Põhjaveed“
28.07. – 21.08. 2016 monumental gallery
Opening Thursday 28.07. at 6 pm.

“Põhjaveed” introduces a group of young Finnish artists who work with the methods of painting, printmaking and photography. The exhibition in Monumental Gallery builds up atmospheres showing different aspects of the strange and unknown. The artists all have the same goal: to make artworks that take the viewer through various realities, exploring light and moment, the surrealistic flow of the subconscious and memories.

Kaija Hinkula’s paintings from the series Indian Express shows fast and spontaneous paint strokes with exotic vibe. Paintings can be seen as an abstract journal of travels to other countries and cultures, but also as representations from new visual environment and energy. Hinkula uses an abstract and intuitive painting method to create these visions.

Jussi Nykänen uses photography and monotype to create surrealistic beings in landscapes around the North that he values and has travelled by himself. By combining two different techniques he wants to combine the findings of visible and invisible world. The artist himself has called his works “pantheistic icons”.

Emma Peura finds themes to her eerie prints from dreams and hidden feelings. To her, art is all about the balance of revealing and concealing. The weight and character of a printed line embodies more purpose in her works than any color in the world could.

Janette Holmström’s dreamlike photographs are oftentimes dominated by picturesque surfaces – in a way they look like paintings. She creates them through filters and reflections, using camera to explore the relationship between human and nature. In her works you can also find the layers of time, places and emotions.

 

All four artists have graduated from Saimaa University of Applied Sciences (BFA) in Imatra, Finland, in the years 2008-2012. They have previously held a joint exhibition titled ITÄÄ (=EAST) in Gallery Rantakasarmi, Helsinki, in 2014. Another thing in common with the group is the house of Krimi, a commune that for years has been the home of many artists-to-be in Imatra.

For more info:
www.kaijahinkula.com
www.emmapeura.com
www.janetteholmstrom.com

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.