Lilli Tölp ja Mai Sööt “Kartul vs riis” / 01.07.–23.07.2017 / Monumentaalgalerii

Foto: Tiina Sööt

(Scroll down for English)

Kunstnikud Lilli Tölp ja Mai Sööt reisisid ja seiklesid mitu aastat Indias ja Aasias. Nad elasid ja sõid koos kohalikega, ja kui tekkis ruumipuudus, jagasid vagunikaaslastega rongipõrandat. Indialaste tohutu külalislahkus ja soojus purustas kultuurilised barjäärid.

Kogetust inspireerituna tekkis kunstnikel soov teha võimatut: tekitada Eestis indiapäraseid argiseid olukordi. Eesmärgiga läheneda võõrastele inimestele toidu kaudu, otsustasid nad valmis ehitada neljarattalise lükatava müügikäru ehk pushcarti, millelt kodulinna tänavatel omavalmistatud india roogasid müüa. Aasiamaades kogunevad inimesed pushcarti ümber sööma, lobisema ja äri tegema. Einestades inimesed tutvuvad, vahetavad infot, hakkavad üksteise vastu huvi tundma ning tihtilugu unustavad kultuurilis-poliitilis-religioossed erinevused ja erimeelsused.

Äri teha on Indias lihtne ja kõigele leidub lahendus: isegi kui kunstnikult kunsti ei osteta, võib näitusel hoopis riisi müüa. Kas Eesti mahub Indiasse ja India Eestisse? Kas kartul ja riis mahuvad ühele taldrikule?

Seda ja palju muudki võime arutada näituse avamisel ühiselt einestades!

Lilli Tölp (snd 1984) on uusmeedia ja performance’i kunstnik. Ta on õppinud Tartu Kõrgemas Kunstikoolis, Valencia Polütehnilises Ülikoolis, Indoneesias Seni Instituudis ning saanud Eesti Kunstiakadeemiast uue meedia magistri kraadi. Ta on osalenud Eestis ja Indias arvukatel näitustel ning teinud erinevaid performance-projekte.

Mai Sööt (snd 1983) on lõpetanud Tartu Kõrgema Kunstikooli maali ja maalingute osakonna ning saanud Eesti Kunstiakadeemiast interdistsiplinaarsete kunstide magistrikraadi. Alates 2010. aastast on ta olnud tegev performance-kunstnikuna. 2013. aastal toimus tal Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis isikunäitus „Tuvitaltsutaja Maria”.

Täname: Eesti Kultuurkapital, Tartu Kultuurkapital, Gram Art Project, Andres Tölp, Eva Bubla, Helle Tölp, Janno Palits, Lalit Vikamshi, Navkesh Tekade, Paradsinga küla elanikud, Parvindar Singh, Peet Tölp, perekond Bhattad, Pärnu Papiniidu K-Rauta töötajad, Linda Sööt, Tartu Botaanikaaed.


Lilli Tölp and Mai Sööt “Potato vs Rice”

Artists Lilli Tölp and Mai Sööt travelled for many years in India and Asia. They lived and ate with locals and when there was not enough room, they shared the floor of a train with fellow travellers. The immense hospitality and warmth of Indians broke all cultural barriers.

Inspired by this experience, the artists decided to do the impossible: to create everyday Indian situations in Estonia. With the idea of approaching unknown people through food, they decided to build a four-wheeled pushcart that could then be used to sell home-made Indian food on the streets of their hometown Pärnu. In Asian countries people gather around a pushcart to eat, talk and conduct business. While eating, people get to know each other, exchange information, learn about others and often forget cultural, political and religious differences and dissensions.

Doing business in India is simple and there is a solution for everything: even if your art doesn’t sell, you can sell rice at the exhibition. Does India fit into Estonia and vice versa? Do potatoes and rice go on the same plate?

All this and much more can be discussed during a common meal at the opening!

Lilli Tölp (b 1984) is a new media and performance artist. She has studied at the Tartu Art College, Polytechnic University of Valencia, Institute Seni in Indonesia and has a master’s degree in new media from the Estonian Academy of Arts. She has participated in numerous exhibitions and performance projects in Estonia and India.

Mai Sööt (b 1983) has graduated from the painting department of the Tartu Art College and has a master’s degree in interdisciplinary arts from the Estonian Academy of Arts. From 2010, she has been active as a performance artist. In 2013, she had a personal exhibition at the Tartu Art House.

Thanks: Cultural Endowment of Estonia, Cultural Endowment of Tartu, Gram Art Project, Andres Tölp, Eva Bubla, Helle Tölp, Janno Palits, Lalit Vikamshi, Navkesh Tekade, Paradsinga villagers, Parvindar Singh, Peet Tölp, family Bhattad, Pärnu Papiniidu K-Rauta employees, Linda Sööt, University of Tartu Botanical Gardens.

The exhibition is supported be the Cultural Endowment of Tartu.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.