Eike Eplik “Ilu salong” / 22.09.–15.10.2017 / Monumentaalgalerii

(Scroll down for English)
Eike Eplik näitab Tartu Kunstimajas asjade ilu

Reedel, 22. septembril kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis Eike Epliku isikunäitus „Ilu salong”.

Kriitikute poolt Tartu uude skulptoritepõlvkonda paigutatud Eplikule on iseloomulikud muinasjutulised ruumiinstallatsioonid, milledest kumab samas selgelt läbi autori vormitunnetus ja materjalitaju. Looduslikud leidobjektid segunevad perfektsuseni viimistletud realistlikke skulptuuridega, miniatuursele sekundeerib elusuurune. Näiliselt räägib ta töödes armastusest ja ilust, millele justkui viitaks ka praeguse näituse pealkiri, kuid alati on kohal teatav ohutunne ja kummatisus, mis muudab näituste sisu täpsema kirjeldamise keeruliseks. Tegu on kaunite lugudega, mis aga tõelisel süüvimisel näitavad oma kõverpeeglist paistvat palet.

Eplik ise lisab: „Ilul on tohutu jõud mis juhib meie ihasid ja otsuseid, vahel ka märkamatult. Meid paelub füüsilises maailmas leitav ilu, see on ilus sest tahab meile meeldida ja meie otsime seda. Vahel on see vähestele tajutav, teinekord kõigile ilmne. Ilu võib olla ka kokkuleppeline, kuid tõeline ilu on alati äratuntav.”

Eike Eplik (snd 1982) on õppinud 2002–2007 Tartu Kõrgemas Kunstikoolis ja 2007–2010 Eesti Kunstiakadeemias skulptuuri. Alates 2010. aastast on ta nii Tallinnas kui Tartus esinenud isikunäitustega ning sai 2012. aastal ka kaasaegse kunsti festivali ART IST KUKU NU UT noore kunstniku produktsioonipreemia KUKU NUNNU.


Meediakajastus

Lilli-Krõõt Repnau. Seest siiruviiruline, pealt kullakarvaline. ERR.ee, 1o.10.2017.

Krista Piirimäe. Eike Eplik mängib kaduva iluga. Postimees, 11.10.2017.

Kaire Nurk. Kole on varjatud – nagu ikka. Sirp, 13.10.2017.


Eike Eplik shows the beauty of things

On Friday, 22 September at 17.00 Eike Eplik’s personal exhibition “Beauty Salon” will be opened in the monumental gallery of the Tartu Art House.

Eplik has been placed in the new sculptors’ generation of Tartu by the art critics and she is characterised by fairytale-like spatial installations that clearly demonstrate the author’s sense of form and her masterful approach to materials. Natural found objects are mixed with perfectly realist sculptures, miniatures intermingle with life-sized. On the surface, her works talk about love and beauty – as the present title seems to suggest – but a sense of danger and mystery are always present whereby a precise description of her exhibitions is difficult. They are delightful stories that on deeper dissection reveal their true face and inner distortion.

Eplik adds: “Beauty has tremendous power that directs our desires and decisions, sometimes inconspicuously. We are enchanted by the beauty present in the physical world: it is beautiful because it wants to please us and, at the same time, we are constantly searching for it. Sometimes only a select few see it, sometimes it is apparent to everybody. It can also be theoretical but true beauty is always recognisable.”

Eike Eplik (b 1982) has studied sculpture in 2002–2007 at the Tartu Art College and in 2007–2010 at the Estonian Academy of Arts. Since 2010 she had various personal exhibitions in Tallinn and in Tartu. In 2012, she was awarded the young artist production award KUKU NUNNU by the contemporary art festival ART IST KUKU NU UT.

 

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.