Jüri Kask “Pikalt ja pidevalt” / 22.09.–15.10.2017 / Suur saal

(Scroll down for English)

Reedel, 22. septembril 2017 kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimaja suures saalis Jüri Kase isikunäitus „Pikalt ja pidevalt”.

Viimastel aastatel on nii Eesti kui maailma maalikunst proovinud vabastada ennast ühe konkreetse lõuendi raamidest ning täita terveid näitusesaale. Eesti üks järjekindlamaid geomeetrilise abstraktsiooni järgijaid Jüri Kask toob seekordsel isikunäitusel maalidelt tuttavad nurgelised motiivid lisaks Tartu Kunstimaja suure saali seintele ka ruumi lakke ja põrandatele. Erinevad kujunduslikud võtted loovad ühtse terviku, mida saab lugeda kui Kase kunstilise siseilma reaalsesse maailma toodud väljendust.

Kunstiteadlane Mare Ruus kirjutab näituse kohta: „Tema maalidel on kujundeid ja trajektoore, mis näivad kulgevat ja jätkuvat väljaspool raami – näivad liikuvat kuhugi imaginaarsesse kaugusse. Kummalised vormid kasvavad välja otsekui „põrandaaukudest“ ja kesksed maalikompositsioonid on „sünnitanud“ hulgaliselt lisatahveldisi, mis häbematult isegi lakke on roninud. Kase maalid on olnud keeruka struktuuriga ja nende vormiselgus on liginenud geomeetriale, ent nimetada teda geomeetrikuks või konstruktivistiks oleks kitsas ja piirav.”

Jüri Kask (snd 1949) õppis 1965–1969 Tartu Kunstikoolis ja 1969–1974 Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis maali. Tema tähtsaimad isikunäitused on toimunud Eesti Kunstimuuseumis, Tartu Kunstimuuseumis, Tallinna Kunstihoones, Tartu Kunstimajas ja Belgias Liège’i Kaasaegse Kunsti Keskuses. Lisaks Eestile on tema töid eksponeeritud ka ohtralt välisriikides (Leedu, Soome, Rootsi, Saksamaa, Austria, Belgia, Jaapan, Hiina, jne). 1992. omistati talle Eesti Vabariigi kultuuripreemia ja Kristjan Raua nimeline kunstipreemia ning 2008. aastal oli ta Ado Vabbe preemia laureaat.


On Friday, 22 September at 17.00 Jüri Kask’s personal exhibition “Slow and Steady” will be opened at the large gallery of the Tartu Art House.

Over the last years, painting in Estonia and abroad has tried to liberate itself from the boundaries of a single canvas and to fill the whole gallery space. Jüri Kask, who is one of the most steadfast adherents of geometric abstraction in Estonia, uses his new exhibition to bring the angular shapes from his works onto the walls, ceilings and floors of the large gallery of the Tartu Art House. Different approaches to the design of the exhibition form a cohesive ensemble that can be read as an expression of Kask’s internal artistic universe in the real world.

Art historian Mare Ruus writes about the exhibition: “His paintings contains shapes and trajectories that seem to move and continue outside the frames into some imaginary distance. Strange forms grow out of “the holes in the floor” and central compositions have “given birth” to numerous side panels that have shamelessly clambered onto the ceiling. Kask’s paintings have an intricate structure and their clarity of form approaches pure geometry, but calling him a geometrician or a constructivist would be narrow and limiting.”

Jüri Kask (b 1949) studied 1965–1969 in the Tartu Art School and 1969–1974 in the Estonian State Art Institute. His most important personal exhibitions have taken place at the Estonian Art Museum, Tartu Art Museum, Tallinn Art Hall, Tartu Art House and Liège Centre for Contemporary Art. In addition to Estonia, his works have been exhibited in various foreign countries (Lithuania, Finland, Sweden, Germany, Austria, Belgium, Japan, China, etc.). In 1992, Kask was awarded the Cultural Award of the Republic of Estonia and Kristjan Raud Art Award and in 2008 he was presented with the Ado Vabbe award.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.