Sirja-Liisa Eelma “Kerge eine igal ajal” / 19.10.–12.11.2017 / Monumentaalgalerii

Sirja-Liisa Eelma. Kerge eine. 2017. Õli, lõuend.

(Scroll down for English)

Neljapäeval, 19. oktoobril kell 17 avatakse Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis Sirja-Liisa Eelma isikunäitus „Kerge eine igal ajal“.

Tegemist on maaliseeria „Kerge eine“ seni kõige ulatuslikuma väljapanekuga. Varasemalt on töid osaliselt eksponeeritud näitustel „Kerge eine“ Hop galeriis (2017. a jaanuaris) ning „Vajudes läbi“ Evald Okase Muuseumis (2017. a juulis-augustis, koos Krista Möldriga). Maalidel korduv motiiv on pärit Hop galerii jugendstiilis põrandaplaatidelt, mille ornament sobib hästi kunstniku huviga visuaalselt minimalistlike, kuid kontseptuaalselt mahukate struktuuride vastu.

Tööde keskmes on nähtava ja nähtamatu piiritlemine. See on olukord, kus peened, imeväiksed sammud võimaldavad üleminekuid nende kahe staadiumi vahel. Arvukad kordused suunavad nägema ja läbi viima väikesi muutusi. Näituse pealkiri on laenatud prantsuse kirjanik George Perec’i raamatust „Elu, kasutusjuhend“.

Eelma kirjeldab oma protsessi järgnevalt: „Näituse idee vormub tihti maalimise ajalise faktori ja näituse ruumikonteksti koosmõjul. Soovin, et maalide loomisele kulunud ateljeetunnid ladestuksid pildipinnale nii, et vaatajal oleks võimalik kogeda suurt hulka aega ühe korraga. Mulle meeldib töötada aeglaselt, veeta kaua oma tööde seltsis, segada värvitoone väikeste koguste kaupa. Selge visioon enne maali juurde asumist on parim viis, kuidas vaigistada kahtlusi, mis paratamatult aeglase tööprotsessi käigus tekivad.”

Näitus jääb avatuks 12. novembrini 2017.

Tänud: Kaarel Eelma, Elnara Taidre ja Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus.
Toetajad: Eesti Kultuurkapital ja Eesti Kunstnike Liit.

Sirja-Liisa Eelma (snd 1973) on 1996. aastal lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia maali eriala. Kunstniku ruumispetsiifilised näituseprojektid on suunatud näilise visuaalse tühjuse loomisele, mille keskmes on vahendina maalikunst oma paratamatus materiaalsuses. Ta on esinenud paljudel grupinäitustel nii Eestis kui välismaal ning kümnekonna isikunäituse hulgas on käesolev Tartus esimene. 2016. aastal tunnustati tema loomingut Konrad Mäe medali ja preemiaga.


Avalik ülesvõte

Tartu Kunstimaja vestluste sarja “Avalik ülesvõte” seitsmes osa. Kirjanik Anti Saar vestleb maalikunstnik Sirja-Liisa Eelmaga, kellel toimus monumentaalgaleriis isikunäitus “Kerge eine igal ajal”. Ülesvõte toimus 10. novembril 2017. aastal.


Meediakajastus

Raimu Hanson. Näituseteoste hulgas leidub fotosid, maale ja müürijuppe. Tartu Postimees, 19. oktoober 2017.


On Thursday, 19 October at 17 Sirja-Liisa Eelma’s personal exhibition “Sandwiches Around the Clock” will be opened in the monumental gallery of the Tartu Art House.

This is the most complete exhibition of the painting series “Appetizer” to date. Previously the works have been partially displayed at the exhibitions “Appetizer” in Hop gallery, Tallinn (2017 January) and “Sinking [In]” at the Evald Okas’ Museum, Haapsalu (2017 July-August, with Krista Mölder). The repeating motif of the paintings comes from the Art Deco floor tiles of the Hop gallery. This ornament is well suited for Eelma’s interest in visually minimalist but conceptually substantial structures.

The works focus on delineating the visible and the invisible. It is a situation where tiny and tenuous steps create a gradual transformation from one to the other. Numerous repetitions make you see and carry out these minuscule changes. The title of the present exhibition comes from French writer George Perec’s novel “Life a User’s Manual”.

Eelma describes her process in the following manner: “The idea of the exhibition is often formulated through the intermingling of the temporal factor of painting and the spatial context of the exhibition space. I wish that the hours spent painting in the studio would accumulate on the canvas in a manner that the viewers could experience a large amount of time in a short moment. I like to work slowly, to spend a long time with my works, mixing the various tones only in small amounts. A clear vision for the finished painting is the best way to quell the doubts that a slow working process inevitably creates.”

The exhibition will remain open until 12 November 2017.

Thanks: Kaarel Eelma, Elnara Taidre and Centre for the Contemporary Arts Estonia.
Supporters: Cultural Endowment of Estonia and Estonian Artists’ Association.

Sirja-Liisa Eelma (b 1973) has graduated in 1996 from the painting department of the Estonian Academy of Arts. Her space-specific exhibition projects are trying to create the appearance of visual void that focuses on painting as a technology with its own inevitable materiality. She has participated in many group exhibitions in Estonia and abroad but amongst the dozen personal exhibitions the present one is the first in Tartu. In 2016, Eelma was awarded the Konrad Mägi prize.


Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.