Tanja Muravskaja “Kangelane / Hero / Герой” / 19.10.–12.11.2017 / Suur saal

Tanja Muravskaja. Seeriast „Kangelane”. 2017. Pigmenttrükk.

(Scroll down for English)

Neljapäeval, 19. oktoobril kell 18 avatakse Tartu Kunstimaja suures saalis Tanja Muravskaja isikunäitus „Kangelane”.

Eesti on lülitunud globaalsesse kaitsestruktuuri, mis on vihmavarjuks 28-le riigile ning mille eesmärgiks on konfliktide ennetamine ja liikmesriikide turvalisuse tagamine. Kuigi mitte keegi ei ihka külma sõja tagasitulekut, näeme siiski Tapale ja Jõhvi paigutatud erinevate riikide sõjaväelaste osalusel toimuvaid ühisõppuseid, mida korraldatakse võimaliku agressiooni heidutamise eesmärgil.

Näitus koosneb eeskätt NATO liitlasvägede sõdurite portreedest, kelle kõrval on Eestimaa poisid ja tüdrukud: Noored Kotkad ja Kodutütred. Need on portreed homsetest kangelastest, kes täna valmistuvad oma tulevikuks, mis võib muuhulgas tähenda ka reaalsete relvade abil meie kõigi kaitsmist.

Muravskaja põhjendab näituse teemavalikut järgnevalt: „Usume, et näeme vaid pinnavirvendust, ohust mis meid tegelikult ähvardab ning seetõttu jääb hirmust teadmatuse ees süda seisma. Eesti meedia maalib meie tulevikku õnneliku, turvalise ja pilvituna, kuid meie kõik ja ka nn suur Euroopa elame tegelikult hirmuatmosfääris. Ähvardused, sõjaohu õhutamine ja põgenike kriis on igapäevane reaalsus.”

Näitusesaalis valitseb aukartlik vaikus. Osana Euroopalikust kultuurist on ka Eesti asunud mälestama oma misjoonide ohvreid ja sõjaveterane.

Kujundaja: Jevgeni Zolotko.

Näitus jääb avatuks 12. novembrini.

Tanja Muravskaja (snd 1978) on saanud Eesti Kunstiakadeemiast nii fotograafia bakalaureuse- kui magistri kraadi ning jätkab samas doktorantuuris. Alates 2007. aastast on tal olnud kümmekond isikunäitust nii Eestis kui välismaal. Viimati esines ta Tartus 2010. aastal kunstimuuseumis. Muravskaja on üks järgmisel aastal väljaantava Köler Prize’i nominentidest.

Avalik ülesvõte

Tartu Kunstimaja vestluste sarja “Avalik ülesvõte” kaheksas osa. Kunstiteadlane Indrek Grigor vestleb kunstnik Tanja Muravskajaga, kellel toimus suures saalis isikunäitus “Kangelane”. Ülesvõte toimus 11. novembril 2017. aastal.


Meediakajastus

Raimu Hanson. Näituseteoste hulgas leidub fotosid, maale ja müürijuppe. Tartu Postimees, 19. oktoober 2017.

Indrek Grigor. Külma sõja lapsed. Sirp, 24. november 2017.

Peeter Talvistu. Talking About the Bear in Estonian Art. Estonian Art, nr 1, 2018.


On Thursday, 19 October at 18.00 Tanja Muravskaja’s personal exhibition “Hero” will be opened in the large gallery of the Tartu Art House.

Estonia has joined the global defence structure that acts as an umbrella to the 28 states with the aim of preventing conflicts and assuring the security of its members. Although nobody yearns for the return of the Cold War, we still see joint exercises where soldiers from different countries that are stationed in Estonia participate and that are organized with the aim of discouraging possible aggression.

The exhibition mainly consists of portraits of the soldiers of the allied forces of NATO. Alongside them are Estonian boys and girls: the youth corps of the Estonian Defence League. These are portraits of the heroes of tomorrow who are preparing for their future that might also contain the possibility of defending us all with actual weapons.

Muravsakaja adds the following about the theme of the exhibition: “We believe that we see ripples of an impending danger and our hearts stop due to the horrors of the unknown. Estonian media paints our future as happy, secure and cloudless, but we and the rest of Europe actually live in an atmosphere of fear. Threatening language, instigations of war and the refugee crisis are our everyday reality.”

The exhibition hall is filled with respectful silence. As part of European culture, Estonia has also started commemorating the victims of our foreign missions and war veterans.

Exhibition design: Jevgeni Zolotko.

The exhibition will remain open until 12 November.

Tanja Muravskaja (b 1978) has earned her bachelor’s and master’s degrees in photography from the Estonian Academy of Arts and is studying for her doctorate in the same institution. Since 2007, she has had more than ten personal exhibitions in Estonia and abroad. In Tartu, her last personal exhibition was in 2010 in the art museum. Next year, Muravskaja has been nominated for the Köler Prize.


Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.