Konverents “Igavuse esteetika” / R 20.04!

Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakond, Tartu Elektriteater, Tartu Kunstimaja ning TÜ eesti kirjanduse osakond esitlevad:

Konverents „Igavuse esteetika”
Reedel, 20. aprillil Tartu Elektriteatris (Jakobi 1)

Tänapäevasest intensiivsest elutempost ja infotulvast kantud kultuuriruumi paistab tagant sundivat sündmuslikkuse imperatiiv: kogu aeg peab midagi juhtuma, lakkamatult peab olema huvitav. Teadvus on alaliselt millegi järgmise otsingul, kehad on kaasatud sündmustevoogu.

Niisuguse pideva rähklemise keskel kerkib küsimus igavuse nüüdisaegsest staatusest: mis on igavus ja milline koht on sel tänapäeva kultuuris? Milliseid esteetilisi ja kunstilisi vorme igavus praegusel ajal võtab? Kas igavus on ainuüksi midagi tüütut, mida tuleb peletada, või võib sel olla ka rikastavat, isegi kriitilist potentsiaali? Näib ju kultuuri seisukohast igavus olema lausa olemuslikku laadi. Küsimus pole mitte üksnes selles, et igavus sunnib meid midagi peale hakkama, vaid ka vastupidi, igavus näib pakkuvat vajalikku „meele lahutust”, meele lahtisidumist selle igapäevastest asjastest seostest, et kohtuda tegemise tõelise potentsiaalsusega.

Konverents „Igavuse esteetika” tegeleb nende ja teiste igavusega seotud küsimustega. Juttu tuleb igavusest kirjanduses, kaasaegses kunstis, filmis, popkultuuris ja spordis, igavusest kui snobismist, kehalisest seisundist, vastupanust jne. Konverentsil astuvad üles Eik Hermann, Maarin Mürk, Tõnis Kahu, Katre Pärn, Karl Saks, Joosep Susi, Maia Tammjärv, Tõnis Tatar ja Berk Vaher.

Kell 19.00 järgneb igavuse teemaline filmiseanss. Režissöör Chantal Akermani kinoklassika meistriteos „Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Brüssel” (Belgia, Prantsusmaa 1975; pikkus 201 minutit). Pilet 5 eurot.

„Igavuse esteetika” on hiliseim konverents Tartus toimuvas nn arhiivikonverentside sarjas – varasemad olid „Unustuse arhiiv” (2008); „Unustuse arheoloogia” (2009); „Tuleviku arheoloogiad” (2010); „Eshatoloogia ja apokalüpsis” (2011); „Esteetika ja otsustamatuse poliitika” (2012) ning „REALISM!!!!” (2013).

Konverents saadab samanimelist näitust Tartu Kunstimajas, mis on avatud 13. maini. Näitusel osalevad kunstnikud Sirja-Liisa Eelma, Flo Kasearu, Peeter Mudist, Krista Mölder, Ede Raadik, Imat Suumann, Jevgeni Zolotko ja Jaan Toomik. Näituse kuraator on Peeter Talvistu, projekti kaasautor Jaak Tomberg ning graafiline kujundaja Tuuli Aule.

KONVERENTSI AJAKAVA

11.00 – 12.30
Tõnis Tatar : „Igavus kui snobism”

Joosep Susi : „0:0”

Maarin Mürk : „Untitled”

12.30 – 12.45 Paus

12.45 – 14.15
Maia Tammjärv : „Nimekirjadest, loeteludest, sisukordadest, ripploenditest, bibliograafiatest, kasutatud kirjanduse loeteludest, kataloogidest jms”
Tõnis Kahu : „Neljapäeva pärastlõuna”
Berk Vaher : „Elevant toas”

14.15 – 15.15 Lõuna

15.15 – 17.00
Karl Saks : „Hirmus keha”
Eik Hermann : „Igavus kui vastupanu”

Katre Pärn : „Igavuse tragöödia”


Meediakajastus

Priit Pullerits. Ajastu on pinev, aga inimestel on igav. Mis teil viga on?, Postimees Arter, 04.05.2018.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.