Alar Tuul „Arvutatud vastus: Out of Memory” / Monumentaalgalerii / 05.07.–29.07.2018

(Scroll down for English)

Tuul on üks äratuntavaima käekirjaga noori Eesti maalikunstnikke, kelle konarlik ja kärts stiil jätab mulje musta huumoriga vürtsitatud ühiskondlikust kommentaarist ilma ümbritsevat elu pea kordagi otseselt puudutamata. Antud seerias on tema rõngassilmsed figuurid säilitanud varasema üldistuse, kuid üha peenemaks, abstraktsemaks ja läbimaalitumaks muutunud pintslikeel on leidnud oma naturaalse väljenduse tehniliste skeemide ja juhtmeräga kujutamises. Samas tekib tänapäeva ühiskonnas kahtlus, kus indiviid üleüldse lõppeb ja algab algoritm.

Kunstnik seletab: „Analüüs kui informatsiooni töötlemise meetod seisneb mõistuse jälgede osadeks jagamises ehk elementideks muundamises. Kui kõik need osad ja tükid omavahel sobivalt kokku pakkida, nimetatakse seda tervikuks. Mõttekordused, analüüsitud analüüsid, andmeanalüüsid, kokkuvõtted, failid, koopiad, profiilid, pildid, numbrid, koodid … Otsatu metamorfoos. Kuni ühel hetkel saab kõik läbi. Kõike on liiga palju. Out of Memory. Mälu on otsas.”

Alar Tuul (snd 1982) on lõpetanud Tartu Kõrgema Kunstikooli maali ja maalingute osakonna ning on praegu Tartu Ülikooli maaliosakonna magistriõppe hingekirjas. 2013. aastal oli tal sarja „Muuseumi valik” raames näitus Tartu Kunstimuuseumis ning samal aastal ka näitus „Aruanne” Tartu Kunstimajas. 2016. aastal kasutati tema maale Henrik Kaljujärve lavastuse „Overexposure” lavakujunduses.


Meediakajastus

Indrek Grigor. Trio ja Tuul, Sirp, 20. juuli 2018.


Tuul is one of the most recognisable young Estonian painters whose rough and bright style gives an impression of humorous social commentary without ever actually touching upon the surrounding life. In the present series, his goggly-eyed figures have preserved their earlier generalisation but his brushwork has become ever finer, abstract and elaborate and has found a natural output in the depiction of technical schematics and entangled wiring. The contemporary society makes everybody wonder where the individual ends and the algorithm begins.

The artist explains: “Analysis as a means of processing information is based on partitioning the traces of the intellectual or turning them into elements. When all of these parts are packed together in a suitable manner, the outcome is complete. Repeated thoughts, analysed analyses, analysis of data, conclusions, files, copies, profiles, images, numbers, codes … Indefinite metamorphosis. Until at one point, everything is finished. There is too much of everything. Out of Memory.”

Alar Tuul (b 1982) has graduated from the Painting Department of the Tartu Art College and is currently earning his master’s degree at the Painting Department of the University of Tartu. In 2013, he had an exhibition at the Tartu Art Museum as part of the series “Museum Selection” and the same year his personal exhibition took place in the Tartu Art House. In 2016, his works were used in the stage design of Henrik Kaljujärv’s “Overexposure”.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.