Indrek Aaviku, Edgar Juhkovi ja Kaspar Tamsalu maalinäitus “Olemise äär” / Suur saal/ 05.07.–29.07.2018

(Scroll down for English)

Aavik, Juhkov ja Tamsalu on kolm kursusekaaslast, kes on lõpetanud ühised maalikunstiõpingud Eesti Kunstiakadeemia vabade kunstide magistratuuris. Neid ühendab veel ka asjaolu, et enne EKA küllaltki kontseptuaalse õppekava läbimist omandasid nad tugeva tehnilise baasiga bakalaureusekraadi – Aavik ja Juhkov Tartu Ülikooli maaliosakonnas, Tamsalu Repini nimelises Peterburi Riiklikus Maali-, Skulptuuri- ja Arhitektuuriinstituudis. EKA tehnilistest oskustest pigem kaugenev õpe on võimaldanud kõigil kolmel kunstnikul välja töötada isikupärase professionaalse käekirja, mis ainult akadeemilises õppes kaduma kipub. Selline sümbioos lubab kunstnikel traditsiooniliste vahenditega ümber käia oskuslikult, ent vägagi kaasaegselt.

Näitusel „Olemise äär“ kujutavad kolm autorit meid ümbritsevat kaasaegset maailma läbi kunstniku tajuprisma. Aavik keskendub postapokalüptilistele inimtühjadele linnamaastikele, kus mahajäetud tänavad ja hüljatud autovrakid annavad vihje, et siin on millalgi tegutsenud inimene. Juhkov pöörab pilgu Tartu Hiinalinna aiamaadele, kus inimese kohalolu on enamasti vaid miljöö kaudu aimatav. Tamsalu loomingu keskmeks on kunstnikku inspireerinud inimesed – nende positsioon, olek ja ootamatult ruumi sisenenud publikult pööratud pilk. Kolm kunstnikku moodustavad mitmeplaanilise vaate inimtekkelisele keskkonnale 21. sajandil: kauge ja lähedane, möödunud ja kestev, aimatav ja otsene.

Näituse kuraator on Joanna Hoffmann.


Meediakajastus

Indrek Grigor. Trio ja Tuul, Sirp, 20. juuli 2018.


Aavik, Juhkov and Tamsalu have studied together in the master’s programme of the Faculty of Fine Arts in the Estonian Academy of Arts. They are also united by the fact that before taking the conceptual curriculum of the EAA, they had graduated from bachelor’s programmes that have a strong technical basis: Aavik and Juhkov from the Painting Department of the University of Tartu and Tamsalu from Repin State Academy Institute of Painting, Sculpture and Architecture in Saint Petersburg. The EAA’s method, that has moved away from technical skills, has enabled all three artists to develop an individual professional style that can often get lost in purely academic environments. Such symbiosis allows the artists to skilfully use traditional methods in a contemporary manner.

At the exhibition “The Edge of Being” the three authors depict our surrounding contemporary world through the perceptive approach of the artist. Aavik focuses on post-apocalyptic and deserted urban landscapes where desolate streets and abandoned car wrecks hint at the past activities of people. Juhkov turns towards the garden plots of the Tartu Chinatown where the presence of people is usually only perceptible through the atmosphere. Tamsalu has been inspired by people: their position, attitude and the gaze that has been turned away from those who have entered their space. The three artists form a multi-layered approach to the anthropogenic environment of the 21st century: distant and intimate, bygone and continuous, perceptible and explicit.

The exhibition is curated by Joanna Hoffmann.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.