Mati Karmini juubelinäitus „Mati Karmin LX” / Suur saal / 14.02.–10.03.2019

(Scroll down for English)

Neljapäeval, 14. veebruaril kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimaja suures Mati Karmini juubelinäitus „Mati Karmin LX”.

Tartu Kunstimaja näituseprogrammis on oma koht eesti kunstnike juubelinäitustel. Alates 1987. aastast näitusetegevuses aktiivse kunstnikuna on Karmin üks eesti skulptuuri suurkujusid, keda on tunnustatud 1986. aastal Kunstnike Liidu noorte aastapreemiaga ja 1992. aastal Kristjan Raua nimelise aastapreemiaga.

„Mati Karmin LX“ toob näitusekülastaja ette muuhulgas varasemaid teoseid Tartu Kunstimuuseumi ja Eesti Kunstimuuseumi kogudest, mis lisaks mütoloogilis-religioossetele karakteritele kujutavad kunstniku kaasaegseid kultuuritegelasi ja kunstnikke. Need toovad esile tema eksperimentaalsed vormimängud ning sügavalt tunnetusliku, põhjamaiselt monumentaalse stiili, mis on tihti vürtsitatud terava huumoriga. Lisaks muuseumide ja erakogude tippteostele on Karmin toonud näitusele keskse kontseptuaalse teose, mis on osaliselt välja kasvanud tema populaarsest näitusest „Minu Isa“ (1994) Galeriis Sammas ning ühtlasi edasiarendus ta viimasest näituseprojektist „Uskusid“ (2018) Vabaduse galeriis.

Vankriratastest installatsioon keskmises saalis kutsub meid kogema kadunud Eesti maarahva noorust ja ilu. Nende rataste pöiad on kündnud lugematuid kilomeetreid teid, mida mööda nüüd kõnnivad vähesed. Teekonnal saadavad Karminit sõbrad ja lähedased, kes kestvates materjalides on saanud endale tema käe ja tunnetuse kaudu ajatu jäädvustuse.

Kujuri loomingus on mänginud olulist rolli monumentaalteosed, mis on konkursside korras rikastanud Tartu, Tallinna, Pärnu jpt asulate linnaruumi Eestis ja välismaal. Sel korral on lisaks näitusele kaasnevale, Tartu üheteistkümmet avalikku monumentaalteost tutvustavale trükisele võimalik tutvuda ka konkurssidele esitatud kavanditega teostest, mida me tänapäeval teame eksponeeritud lõpptulemuste kaudu, kuid mille algne idee võib vahel olla üllatavalt erinev.

Täname Tartu Kunstimaja ja Tartu Kunstnike Liitu võimaluse eest näitus publiku ette tuua ning Eesti ja Tartumaa Kultuurkapitali, ja Tartu Kunstimuuseumi toetuse eest.

Kuraator: Heiti Kulmar

Graafiline kujundaja: Tnxalatte disainikollektiiv

Näituse töögrupp: Richard Adang, Tanel Asmer, Indrek Grigor, Dagmar Miil, Anti Saar, Peeter Talvistu, Markus Toompere

Kunstnik tänab: abikaasa Lemmi Karmin, kuraator Heiti Kulmar, sõber Tõnis Tooming, puidumeistrid Avo Tragel ja Rein Erdel, metallimeister Kalvi Tenno


Meediakajastus

Raimu Hanson. Mati Karmini näitus ulatub tänavatele, Tartu Postimees, 15. veebruar 2019.

OP+, 28. veebruar 2019.

Juta Kivimäe. Ikka Tartu oma mees, Sirp, 1. märts 2019.


On Thursday, 14 February at 5 p.m. Mati Karmin’s anniversary exhibition “Mati Karmin LX” will be opened in the large gallery of the Tartu Art House.

The programme of the Tartu Art House has always included anniversary exhibitions of Estonian artists. Mati Karmin (b 1959), who first started participating in exhibitions in 1987, is one of the great names in the history of Estonian sculpture. In 1986, he was awarded the annual Youth Prize and in 1992 the Kristjan Raud art award.

“Mati Karmin LX” will include Karmin’s earlier works from the collections of the Tartu Art Museum and the Art Museum of Estonia. In addition to mythological and religious characters, they also represent cultural figures and artists who are contemporaries of the author. They highlight his experimental and playful use of form and a deeply cognitive Nordic style, which are often spiced up by sharp wit. Besides the masterpieces from museum and private collections, Karmin has made a central conceptual work for the exhibition that partially grew out of his popular exhibition “My Father” in the Gallery Sammas (1994) and expands his last exhibition project, “Believed”, in the Vabaduse Gallery (2018).

The central gallery invites us to experience the beauty and youth of the people of the Estonian countryside. It focuses on an installation of horse cart wheels whose rims have run over innumerable kilometres of roads that are now travelled only by a handful of people. This journey is accompanied by Karmin’s friends and relatives who have received a timeless treatment through the artist’s hands and sensibility in permanent materials.

Monumental works have an important place in the oeuvre of the sculptor. He has managed to enrich the urban space of Tartu, Tallinn, Pärnu and many other towns in Estonia and abroad. This time, in addition to the booklet accompanying the exhibition and introducing eleven public monumental works in Tartu, people can also see the designs sent to competitions: today we know the outcomes, but the original ideas can sometimes be surprisingly different.

We thank the Tartu Art House and Tartu Artists’ Union for the opportunity to bring this exhibition to the public, and the Cultural Endowments of Estonian and Tartu and the Tartu Art Museum for their support.

Curator: Heiti Kulmar

Graphic design: Tnxalatte design collective

Exhibition team: Richard Adang, Tanel Asmer, Indrek Grigor, Dagmar Miil, Anti Saar, Peeter Talvistu and Markus Toompere

The artist thanks: his wife, Lemmi Karmin, the curator Heiti Kulmar, his friend Tõnis Tooming, the woodworkers Avo Tragel and Rein Erdel, and the metalworker Kalvi Tenno.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.