Heikki Leis “Ringvaade” / Suur saal / 09.05.–09.06.2019

Neljapäeval, 9. mail kell 18.00 avatakse Tartu Kunstimaja suures saalis Heikki Leisi isikunäitus „Ringvaade”.

Leisi ülevaatenäituse põhirõhk on küll uutel teostel, kuid esitatakse ka tagasivaade varasemale loomingule. Tartus viimati kümme aastat tagasi näidatud joonistuste sari „Igapäevased peegeldused” koosneb hüperrealistlikest eesti kultuuriinimeste portreedest ning kujutab neid tegemas peegli ees igapäevaseid rituaale. Kunstniku uue sarja „AVIVA” teosed väljuvad aga osaliselt raamidest ja moodustavad väikeseid installatsioone. Tegemist on realistliku joonistuse ja reaalsuse vahelise mänguga.

Kunstnik lisab: „”AVIVA” on eluring oma kõigis avaldumisvormides. Aviva on palindroom; sõna, mis liigub mõlemas suunas. A viva kui „surnuist üle” ladina keeles; elusa suunas, vastupidises suunas. Pealtnäha vaikivad pildid püüdlevad elu poole, valgusesse. Hetk tardub ja ajast saab vaid üleliigne konstruktsioon, mille kammitsaid me enam ei vaja.”

Heikki Leis (snd 1973) on lõpetanud Tartu Kunstikooli ning tegutseb alates aastast 2000 vabakutselise kunstnikuna. Ta on peamiselt tuntud läbi oma hüperrealistlikke joonistuste, mida on ohtralt avaldatud nii Eesti kui välismaa ajakirjanduses. Leis on avaldanud kaks autori fotosid koondavat raamatut „Afterlife” (2017) ja „Eesti meister” (2018). Tema eelmine näitus Tartu Kunstimajas toimus 2013. aastal.

Näitus on avatud 9. juunini.


Meediakajastus

Sten Sang. Vaeste kunstnike lummav enesehaletsus, Tartu Ekspress, 30. mai 2019.

Sandra Jõgeva. Hüperreaalsuse (ja töömahu) naasmine, Sirp, 31. mai 2019.

Raimu Hanson. Heikki Leis trikitab oma näitusepiltidega tuju heaks, Tartu Postimees, 3. juuni 2019.


On Thursday, 9 May at 6 p.m. Heikki Leis’s personal exhibition “Review” will be opened in the large gallery of the Tartu Art House.

Leis’s overview exhibition focuses on new works but offers also a look back at his earlier oeuvre. The drawing series “Daily Reflections”, that was last shown in Tartu a decade ago, consists of hyperrealist portraits of Estonian cultural figures doing their everyday rituals in front of the mirror. The works of Leis’s new series “AVIVA” partially escape their frames and form small installations. It is a game between the realistic drawings and the real world that surrounds them.

The artist adds: “‘AVIVA’ is a circle of life in all its various manifestations. Aviva is a palindrome, a word that reads in both directions. A viva or ‘from the dead’ in Latin: towards life, in opposite direction. The seemingly silent images strive for life, into the light. The moment freezes and time becomes a superfluous construct that no longer restrains us.”

Heikki Leis (b 1973) has graduated from the Tartu Art School and works from 2000 as a freelance artist. He is mainly known for his hyperrealist drawings that have been extensively published in media in Estonia and abroad. Leis has compiled two books containing his photos: “Afterlife” (2017) and “Estonian Master” (2018). His previous exhibition in the Tartu Art House took place in 2013.

The exhibition will be open until 9 June.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.