Marko Mäetamm „Ükskord Tartus” / Monumentaalgalerii / 09.05.–09.06.2019

(Scroll down for English)
Neljapäeval, 9. mail kell 17.00 avatakse kirjandusfestival Prima Vista raames Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis Marko Mäetamme isikunäitus „Ükskord Tartus” ja esitletakse samanimelist trükist. Avamisele järgneb lühivestlus kunstnikuga.

Alates 4. märtsist on Mäetamm viibinud Tartu Kunstimajas residentuuris ning avastanud ja kaardistanud enda jaoks Tartu linna. Selle käigus meenutas Lõuna-Eestist Karksi-Nuiast pärit kunstnik oma Tartuga seotud sageli tormilisi ja tihti lausa ebameeldivaid mälestusi ning visandas erinevaid tartulikke ja mitte-tartulikke kohti. Valminud raamat on ka eeldatavasti esimene eesti keelne ilukirjandusteos, milles sisaldub peatükk pealkirjaga „Fibrinogeen”.

Mäetamm lisab: „Ma lähtusin joonistusteseeria juures sellest tundest, mis mul Tartuga seoses on siiamaani olnud ja mis valitses sel hetkel, kui ma siia tulin. Aga need kaks siin veedetud kuud on minu jaoks asjad täiesti paigast nihutanud. Linn on läinud kuidagi teist nägu ja hakanud mulle iga päevaga üha enam meeldima.”

Residentuur on toimunud Tartu Kunsntike Liidu, TAiR – Tartu Artist in Residence programmi ning Eesti Trüki- ja Paberimuuseumi koostöös ning seda on toetanud Hasartmängumaksu Nõukogu ja Tartu Kultuurkapital. Residentuuri iganädalane videopäevik „Mida Marko teeb?” on vaadatav Kunstimaja YouTube’i kanalis. Näituse kuraator on Peeter Talvistu.

Marko Mäetamm (snd 1965) on õppinud Eesti Kunstiakadeemias graafikat ning on olnud ka kooli vabade kunstide teaduskonna dekaan. Tal on toimunud arvukalt isikunäituseid Eestis ja väljaspool muuhulgas Tallinna Kunstihoones (2018) ja Kumus (2015). Kahel korral on ta esindanud Eestit Veneetsia biennaalil (2003 koos Kaido Olega ja 2007). Kuigi Mäetamm on aastaid esinenud koos Kursi koolkonnaga, toimus tema seni ainuke isikunäitus Tartus 1997. aastal Obu galeriis.

Näitus on avatud 9. juunini.


Meediakajastus

Raimu Hanson. Kunstnik näitab tartlastele nende imelikku kodulinna, Tartu Postimees, 21. mai 2019.

Marko Mäetamme “Ükskord Tartus” näitab uuesti avastatud Tartut, kultuur.err.ee, 13. mai 2019.

Sten Sang. Vaeste kunstnike lummav enesehaletsus, Tartu Ekspress, 30. mai 2019.


On Thursday, 9 May at 5 p.m. as part of the Literature Festival Prima Vista the artist Marko Mäetamm will open his personal exhibition “Once Upon a Time in Tartu” in the monumental gallery of the Tartu Art House. A book with the same title will be presented and the opening will be followed by a short artist talk.

Mäetamm has been a resident artist at the Tartu Art House since 4 March and has used this time to discover and map Tartu for himself. The artist, who is originally from the south Estonian town Karksi-Nuia, has recollected memories associated with Tartu that are often tumultuous and frequently unpleasant. He has also made drawings of various places that are characteristic of Tartu or of the shadowy non-Tartu. This is probably the first book of fiction in Estonian language that contains a chapter titled “Fibrinogen”. The book is also available in English.

Mäetamm adds: “I based my series of drawings on the feelings that I have thus far had for Tartu and that were inside me when I arrived here. But the two months that I spent here have dislodged everything. The town has a new face and I have grown more fond of it day by day.”

Mäetamm’s residence in Tartu takes place in co-operation between the Tartu Artists’ Union, TAiR – Tartu Artist in Residence programme and the Estonian Print and Paper Museum. It has been supported by the Council of the Gambling Tax and the Cultural Endowment of Tartu. Weekly video diary “What is Marko Doing?” is available on the Tartu Art House YouTube channel with English subtitles. The exhibition has been curated by Peeter Talvistu.

Marko Mäetamm (b 1965) has studied print making at the Estonian Academy of Arts and has also been the dean of the Faculty of Fine Arts in the same institution. He has had numerous personal exhibitions in Estonia an abroad including the Tallinn Art Hall (2018) and the Kumu Art Museum (2015). He has twice represented Estonia at the Venice Biennale (2003 with Kaido Ole and 2007). Although Mäetamm has often exhibited with the Tartu artists’ group Kursi School, his only personal exhibition in Tartu was in 1997 in Obu Gallery.

The exhibition will be open until 9 June.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.