Ehalill Halliste ja Helle Videvik “Veest võetud, tulest tulnud” / Suur saal / 22.08.–15.09.2019

(Scroll down for English)

Neljapäeval, 22. augustil kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimaja suures saalis Ehalill Halliste ja Helle Videviku näitus „Veest võetud, tulest tulnud”.

Ühine näitus moodustab justkui maailma ajaloo: Halliste kujutab miljonite aastate jooksul merede põhja ladestunud paepindu ja Videvik seda, mis samal ajal toimus maismaal. Halliste kannab Eesti rahvuskiviks nimetatud paekivi struktuurid ja mustrid oma gobeläänidesse. Tegemist on meeleoluka dokumentatsiooniga, mis annab edasi selle kivimi üllatavalt mitmekesist koostist ja koloriiti.

Videvik on saanud inspiratsiooni loodusvormidest ja -nähtustest ning kajastab viimasel ajal üha enam kliimaprobleeme. Ta ei kopeeri loodust, vaid loob erinevate vormide, faktuuride ja glasuuride abil emotsioonidel põhineva kulgemise ja kogemuse. Kive, vett ja liiva kujutavad teosed mõjuvad põhjamaiselt selgete ja monumentaalsetena.

Näituse kujundaja on Madis Liplap.

Ehalill Halliste (snd 1948) õppis aastatel 1971–1976 Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis tekstiilikunsti. Peale pikki aastaid töötamist nii ARSis kui õpetajana on ta alates 2002. aastast vabakutseline. Hallistet on ohtralt pärjatud erinevate tunnustustega, muuhulgas on ta Valgetähe teenetemärgi kavaler. Tartus tal varem isikunäituseid toimunud pole.

Helle Videvik (snd 1945) õppis aastatel 1965–1969 Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis keraamikat. Töötanud ARSi keraamika ateljees ning alates 1996. aastast vabakutseline. Osalenud näitustel Eestis, Venemaal, Lätis, Leedus, Soomes, Taanis, Rootsis, Saksamaal, Itaalias, Prantsusmaal ja Tšehhis. Tartus tal varem isikunäituseid toimunud pole.

Näitus on avatud 15. septembrini.


Ehalill Halliste and Helle Videvik “Arrived from the Sea, Born from the Fire”

On Thursday, 22 August at 5 p.m. Ehalill Halliste and Helle Videvik will open their exhibition “Arrived from the Sea, Born from the Fire” in the large gallery of the Tartu Art House.

The joint exhibition is like a history of the world: Halliste depicts the surfaces of limestone sediments that have formed at the bottom of the sea over millions of years while Videvik shows us what took place on dry land. Halliste translates the structures and patterns of limestone that is called our national stone into her tapestries. It is a heartfelt documentation that conveys the surprisingly diverse composition and colouring of this rock.

Videvik’s inspiration comes from natural forms and phenomena. Over the last years she has been also expressing her views on climate problems. She does not copy nature, but creates a meditation and an experience based on emotions using various forms, textures and glazes. The works depicting stones, water and sand have a clear and monumental effect.

The exhibition has been designed by Madis Liplap.

Ehalill Halliste (b 1948) studied textile in 1971–1976 in the Estonian State Art Institute. After many years of working both in the ARS factories and as a teacher, she became a freelance artists in 2002. Various accolades have been bestowed upon Halliste including the Order of the White Star of the Republic of Estonian. She has not had any personal exhibitions in Tartu.

Helle Videvik (b 1945) studied ceramics in 1965–1969 in the Estonian State Art Institue. She worked in the ARS ceramics studio but since 1996 is a freelance artist. She has participated in exhibitions in Estonia, Russia, Latvia, Lithuania, Finland, Denmark, Sweden, Germany, Italy, France and the Czech Republic. She has not had any personal exhibitions in Tartu.

The exhibition is open until 15 Sepetember.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.