Kairo “Suvi linnas” / Väike saal / 14.11. – 15.12.2019

Punane Julie. 2012. Akrüül lõuendil. 60×50. Erakogu.
Red Julie. 2012. Acrylic on canvas. 60×50. Private collection

(Scroll down for English)

Neljapäeval, 14. novembril kell 17.30 avatakse Tartu Kunstimaja väikeses saalis Kairo isikunäitus „Suvi linnas”.

Näitus toob vaatajate ette Kairo kümne loominguaasta jooksul valminud akrüülmaalide paremiku. Pesuehtsa naivisti loomingust voogab katkematu gauguiniliku lainena läbi andumus taimemotiividele, kirjudele mustritele, napilt riietatud naisterahvastele ja sõõrjatele ninasõõrmetele. Algusaastate Pöial-Liisi mõõtu lõuendid sirutavad end ajaga julgemalt välja ja moodustavad kokku kireva mosaiigi nähtud ilusast ja heast, vaevast ja viletsusestki.

Kunstnik lisab: „Maalides seedin enese mõtteid, kompan kust poolt tuuled puhuvad. Kujutan ette väge täis inimest, kes tahaksin olla. Torgin sõrmega kaduvikku ja kipun melanhoolseks, kuigi tahan korda saata head. Ka siis, kui käitun kui vandaal. Kutsun end muretult pühapäevamaalijaks, kuigi erinevalt mõnest teisest pole ma igapäevaolme ja -ulme tõttu veel saanud elada nii, et nädalas oleks pühapäevi seitse. Ei jõua ära oodata!”

Näituse jooksul maalib kunstnik galeriis valmis suuremõõtmelise teose.

Näituse kuraator on Peeter Talvistu.

Kairo (Kairi Kliimand, snd 1986) on iseõppinud Tartu tänavakunstnik. Tema teosed on peamiselt tuttavad Supilinna elektrikappidelt ja majaseintelt, kuid ta on pidevalt maalinud ka lõuendile. Tegemist on tema esimese galeriinäitusega Tartus.

Kunstnik tänab toetuse eest: Eike Kliimand ja Joel Dsilna, Liina Roots ja Erich Soomere, Riina ja Meelis Kliimand, Jelena Bogdanova, Raul Oreškin ja Kaili Kask, Kudrun Vungi ja Kärt Rebane.


Meediakajastus

Raimu Hanson. Viis nädalat videos kolme minutiga: tänavakunstnik Kairo maalis kaamera ees pereportree. Tartu Postimees, 28. detsember 2019.

Raimu Hanson. Tänavakunstnik maalis ühemeetriste piltide hulka
kaheksaruutmeetrise
. Tartu Postimees, 20. detsember 2019.

Ave Taavet. Emajõe indiaanlane. Sirp, 6. detsember 2019.

Raimu Hanson. Tänavakunstnik maalib avalikult perepilti. Tartu Postimees, 18. november 2019.

Raul Oreškin. Sügisel on Tartus suvi! Edasi.org, 17. november 2019.


On Thursday, 14 November at 5.30 p.m. Kairo’s personal exhibition “Summer in the City” will be opened in the small gallery of the Tartu Art House.

The exhibition offers an overview of the best acrylic paintings Kairo has made over a period of ten years. As befits the oeuvre of a true practitioner of Naïve art, her works contain a Gauguin-like devotion to plant motifs, multicoloured patterns, skimpily attired ladies and round nostrils. The Thumbelina-sized canvases of the earlier years start to grow audaciously larger to form a bright mosaic of all the beautiful and good but also of all the toil and hardships that Kairo has seen.

The artist adds: “Painting helps me to digest my own thoughts and to find out the direction of the winds. I imagine the person full of power who I would like to be. I touch the non-existent and feed my melancholy although I desire to accomplish only good. Even when I act like a vandal. I call myself comfortably a Sunday painter despite the fact that unlike some others the everyday craziness has not allowed me to have seven Sundays in a week. I can’t wait for this to happen!”

Throughout the exhibition, the artist will be painting a large-scale art work in the gallery.

The exhibition is curated by Peeter Talvistu.

Kairo (Kairi Kliimand, b 1986) is a self-taught street artist from Tartu. Her works mainly adorn the power boxes and walls of the Supilinn suburb but she has also constantly painted on canvas. This is her first gallery exhibition in Tartu.

The artist thanks the following for their support: Eike Kliimand and Joel Dsilna, Liina Roots and Erich Soomere, Riina and Meelis Kliimand, Jelena Bogdanova, Raul Oreškin and Kaili Kask, Kudrun Vungi and Kärt Rebane.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.