Taavi Suisalu “Oodates valgust” / Monumentaalgalerii / 14.11. – 15.12.2019

(Scroll down for English)

Neljapäeval, 14. novembril kell 18.00 avatakse Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis Taavi Suisalu isikunäitus „Oodates valgust”.

Teos “Oodates valgust” keskendub valgusele, mis hargneb juuksekarva paksuste kiirte võrgustikena ookeanide põhjades, mägedes, mullas. Tehnoloogiaga läbipõimunud ühiskondadele on valgus, milles voogab põhiline osa tänapäevasest infovoost, sama eksistentsiaalne kui päike taimedele. See valgus on muutunud geoloogiliseks, pressides end millisekundite ajel läbi mägedest, kommunikatsiooni ajel ookeanide hämarusest, tardudes lõppeks sinaka helgina meie nägudel.

Kunstnik lisab: „Näitusel olevad Wardi kastid on kui miniatuursed suletud ökosüsteemid ja ühtlasi ka saared asjade vahelises võrgustikus – internetis. Asjad selles võrgustikus, olles avatud suhtlusele, toimivad ühtlasi ka söödana automatiseeritud protsessidele – bottidele – millede motiivid on läbipaistmatud ja seega teadmata. Iga siinne taim on seega huviobjektiks neile üleilmsetele robotitele, millede kommunikatsiooniaktid ilmnevad taime kasvuvalguse sähvatustena, omistades robotitele vastutuse, millest nad pole teadlikud.”

Taavi Suisalu (snd 1982) on õppinud meediat Tartu Kõrgemas Kunstikoolis ja uusi meediaid Eesti Kunstiakadeemias. Viimastel aastatel on tema loominguga saanud lisaks Eestile tutvuda ka Lätis, Leedus, Poolas, Venemaal, Saksamaal, Belgias, Hollandis, Prantsusmaal ja Islandil. Antud teost on Eestis varem näidatud Tallinna Linnagaleriis ning Tartu Valgusfestivali raames Jaani kiriku tornis.

Kunstnik tänab: WRO Art Center, EMAP/EMARE, KOOR wood, Mihkel Säre, Tartu Valgus, Outset Estonia.


On Thursday, 14 November at 6 p.m. Taavi Suisalu’s personal exhibition “Waiting for the Light” will be opened in the monumental gallery of the Tartu Art House.

The work “Waiting for the Light” focuses on light that extends as a network of fine strands in the bottom of the oceans, on mountaintops and in the soil. For societies that are interlaced with technology, this light, that carries most of the contemporary flow of information, is as essential as Sun is for plants. The light has become geologic: compelled by milliseconds, it pushes through the mountains, forced by communication, it penetrates the gloom of the oceans, and ultimately it freezes in a blue shine on our faces.

The artist adds: “The Wardian cases in the exhibition function as miniature closed ecosystems and also as islands in the network between things – the Internet. Any device connected to this network becomes a target for automated processes – bots – whose motives are mostly non-transparent and therefore unknown. Each plant becomes an object of interest to these robots whose communicative acts, streams of light, once passed the floors of oceans, are lit back into our environment as bursts of growth light, giving them an agenda they are unaware of.”

Taavi Suisalu (b 1982) has studied media in the Tartu Art College and new media in the Estonian Academy of Arts. In last years, his works have also been shown in Latvia, Lithuania, Poland, Russia, Germany, Belgium, the Netherlands, France and Iceland. The present work has previously been displayed in Estonia in the Tallinn City Gallery and in the bell tower of the St John’s church during last year’s Tartu in Light festival.

Thanks: WRO Art Center, EMAP/EMARE, KOOR wood, Mihkel Säre, Tartu in Light, Outset Estonia.

 

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.